HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Östersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd

Östersund Tre personer står åtalade för bland annat grov trolöshet mot huvudman i den så kallade "Kindberg-härvan". Enligt Östersundshem har bolaget förlorat närmare 10,7 miljoner i skandalen, där en av de tre inblandade är före detta vd:n för bostadsbolaget, Daniel Kindberg.
Foto: Åsa Eriksson
När Kindberg-härvan började nystas upp visade det sig att en av de tre som idag står åtalad är en gammal kontakt till Kindberg inom Peab, där han tidigare arbetade som vd inom koncernen. Bilden är tagen 2011 då Daniel Kindberg var anställd av byggbolaget innan han tillträdde vd-tjänsten för Östersundshem två år senare.

– Det är dels förlorat kapital för de i målet aktuella fakturorna och dels för utredningskostnader för internutredning, juridiska kostnader och arbetstid, säger Östersundshems ställföreträdande vd Christer Sundin.

Totalbeloppet för den ekonomiska skadan landar på mer exakt 10 671 080 kronor, enligt Östersundshems beräkningar.

Läs ocksåGranne hjälpte polisen med kartläggning – nu åtalas första svartuthyraren

Som underlag åberopas bland annat det bevismaterial som åklagaren lagt fram i åtalet. Exempelvis Daniel Kindbergs egna anteckningar om ”luftfakturor” som hittades i dennes arbetsrum.

Kort beskrivet handlar den så kallade Kindberg-härvan om att, enligt åtalet, påhittade fakturor skickats från ett bolag i Sollefteå till Peab. Fakturorna har mestadels rört bortforsling av schaktmassor i samband med byggen. Men de anses alltså vara osanna. Peab har sedan fått igen sina pengar genom att belasta olika projekt hos Östersundshem. Den tredje inblandade parten i målet har ett företag i Sollefteå där denne ska ha fört över pengar till Östersunds FK via sponsoravtal.

Östersundshem vill att de tre som står åtalade solidariskt betalar skadeståndet till bostadsbolaget.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa

Kammaråklagare Niklas Jeppsson har tidigare sagt att en rättegång troligen kommer att hållas i vår.

Läs också Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Så skulle hyran kunna sänkas - om kommuner tolkade lagen annorlunda Nytt hyressystem allt vanligare i norr - Lillemor en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.