Annons

Ovanligt med bostadsgaranti för studenter

Gävleborg På grund av bostadsbrist erbjuder allt färre studieorter bostadsgaranti för studenter. Men Västerås och Gävle hör till de orter som har dem kvar.
Foto: Mälardalens högskola
Studenterna vid Mälardalens högskola i Västerås är garanterade bostad när de börjar plugga.

Enligt en rapport från branschorganisationen Studentbostadsföretagen har andelen studentbostadsföretag med någon form av bostadsgaranti minskat från var tredje år 2015 till var fjärde 2017, och var inför höstterminen 2018 nere på var femte, bland de 40 företag i Sverige som svarade på enkäten.

De senaste åren har flera studentbostadsföretag tagit bort eller gjort om sin bostadsgaranti eftersom bostadsbristen gör att den inte går att leva upp till. Men vid Mälardalens högskola och Högskolan i Gävle finns bostadsgarantin kvar även inför den här höstterminen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vet att om man står och väger mellan att plugga i en större stad där det är svårt att hitta bostad och man vet att man kan få en bostad i Västerås, är det ett tungt vägande skäl att välja oss, om utbildningarna är jämbördiga, säger Ammie Westbeck, chef för sektionen för antagning och examen på Mälardalens högskola.

I Västerås omfattar garantin alla studenter som har bott i minst sex månader på en annan ort än Västerås innan studierna påbörjas. Inför höstterminen 2019 har alla som sökt studentbostad i Västerås fått det, enligt Isabelle Larsson, hyresförmedlare på Bostad Västerås.

I Gävle aktiveras studentbostadsgarantin först när studentlägenheterna i det ordinarie beståndet är slut. Enligt Klas Uppvall på Gavlegårdarna har  bostadsgarantin inte behövts användas på åtminstone tre år, och verkar inte behövas i höst heller.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

– Sist jag kollade för några veckor sedan fanns det ett 70-tal studentbostäder kvar för uthyrning. Under det senaste året har vi gått från bostadsbrist till balans, säger han.

Att studenter inte flyttar som de ska är väldigt ovanligt.

– Jag kan inte ens minnas senast vi var tvungna att avhysa någon, säger Klas Uppvall.

Läs ocksåHyresgäst lurade till sig 324 000 kronor i bidrag – mannens fängelsevistelse avslöjade henne 

Han vill ge ett råd till unga som kanske söker bostad för första gången:

Annons

– Sök bostad i tid, då är dina chanser goda. Trots allt är det de som har ställt sig i kö som har större möjligheter att välja bostad, de behöver inte ta det som blir kvar, säger han.

 

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Efter rekordhöjningarna - studenter får allt svårare att klara hyran: "Slår extra hårt" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.