HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Staffan har bott i studentkorridor i över 40 år

Uppsala I korridoren har Staffan Ahlner lärt sig laga mat från världens alla hörn. Rummet på 19 kvadrat har varit hans hem sedan 1986 och han har inga som helst planer på att flytta.

Längst bort i en korridor på sjätte våningen i Uppsalas största studentområde Flogsta höghus står en dörr prydd med ett EU-klistermärke på glänt. Här bor Staffan Ahlner, 68, sedan 33 år tillbaka. Rummet speglar tydligt hans stora intressen: öl, musik och matlagning. Under årens lopp har resorna blivit många och han har besökt 40 länder. Från vart och ett av dem har han tagit med sig en ölflaska som minne, som nu står prydligt upp­radade i en Ikeabokhylla. På värmeplattor doftar kastruller med grytor förföriskt och kryddstarkt.

1972 kom Staffan från Lidingö till Uppsala och Flogsta för att plugga matte och astronomi. 1986 flyttade han in i sitt nuvarande rum med utsikt över hustak och tallar.

Läs ocksåInneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning"

– Vad som skulle få mig att flytta härifrån? Jag förstår inte frågan. Jag har ju min tjej sedan 20 år tillbaka på nummer 15, säger han.

Staffan är en av nio hyresgäster hos Heimstaden som bor på ett så kallat ”evighetskontrakt”, ett hyreskontrakt utan tidsbegränsning som hyresvärdarna tecknade med studenterna fram till 1988. Men Staffan gillar inte begreppet, utan påpekar att det är ett normalt hyreskontrakt.

Någon karriär som naturvetare blev det aldrig. I stället kom Staffan att satsa på sin stora passion i livet: matlagning. I perioder har han både jobbat på och drivit restaurang i Flogsta.

Läs ocksåHyresgäst misshandlade grannar – men hyresskulden fick honom vräkt

Han menar att han har korridoren att tacka för det mesta han lärt sig.

– Lite har jag lärt mig på mina resor, men det mesta har jag lärt mig av utbytesstudenter här i korridoren, säger han.

Läs också Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia Kvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.