HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Lättare få studenter att flytta

Uppsala Att bo kvar i sin studentbostad efter avslutade studier blir allt ovanligare i Uppsala. En enklare bostadsmarknad och förändrad korridorskultur är några av orsakerna.

I bostadsbristens Uppsala har det länge varit attraktivt för studenter att bo kvar i sina studentbostäder efter avslutade studier, trots att det inte är tillåtet enligt reglerna. Men trenden är på väg att vända. De senaste åren har en stor förändring skett, enligt Joakim Palestro, fastighetschef på Studen­tstaden, studentbostadsjätten i Uppsala med nära 4 000 rum och lägenheter.

– Det är ett mycket mindre problem att få folk att flytta nu jämfört med tidigare, och folk flyttar mer internt.

Läs ocksåÄr du länge i källaren - då kan larmet gå

Som ett exempel omsattes 81 procent av studentbostäderna i fjol, jämfört med 50 procent 2015. Den stora orsaken till den drastiska minskningen av antalet uppsägningar är enligt Joakim Palestro att Uppsala kommun 2016 införde en kommunal bostadsförmedling som alla Studentstadens bostäder förmedlas genom.

– Studenterna kan nu samla på sig köpoäng medan de bor i student­rum och har större möjlighet att hitta ett annat boende i Uppsala när de pluggat klart.

Studentstaden gör kontroller på 20–30 procent av sitt bestånd varje år för de hyresgäster som bott länge. Runt 20 procent av dem väljer att säga upp sig efter att de ombetts visa upp studieintyg.

Annons
Läs ocksåHyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö

En grupp studenter som tenderar att bli kvar för länge i sina bostäder är de som mår dåligt och inte klarar av att flytta av psykiska eller ekonomiska skäl.

– Vi har ett 20-tal sådana fall per år. Vi planerar att se över våra regler – om det har gått mer än två år och du inte har tagit några poäng så begär vi ett läkarintyg där läkaren bedömer din studieförmåga, säger Joakim Palestro.

Den gemenskap en studentkorridor kan erbjuda är inte lika lockande i dag när en stor del av umgänget sker via sociala medier, och den gemensamma tv:n inte längre är en samlingspunkt. Enligt Palestro har också utbudet på bostäder blivit större.

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.

– Trivs man inte i en korridor i dag så flyttar man och hoppas att det blir bättre i nästa korridor. Tidigare om du bodde med sex andra personer och inte trivdes var du tvungen att få det att funka eftersom du visste att du skulle bo där i minst ett år, säger Joakim Palestro.

Annons

Även Rikshem och Heimstaden, två andra stora studentbostadsaktörer i Uppsala, vittnar om ett minskat problem med kvarboende studenter.

– Vi brukar ha några personer som inte uppfyller kraven, men det är inga stora siffror, skriver Jennie Wolmestad på Rikshem i ett mejl

Läs också Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.