HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ovanligt många hyror är redan klara

Nyheter Trots uppmärksammade strandningar går hyresförhandlingarna snabbare än på många år. Redan nu är dubbelt så många hyror färdigförhandlade som i fjol.

I Göteborg går nästan 44 000 hyresgäster och väntar på besked från hyresnämnden om 2016 års hyror, som fortfarande inte avgjorts på grund av en massiv tvist mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna.

Tidigare i veckan berättade Hem & Hyra att hyresförhandlingarna i Lidköping avbrutits och lämnats över till Hyresmarknadskommittén för medling.

Läs ocksåSista hyresuppgörelsen klar i väst

Samtidigt meddelar Fastighetsägarna syd att de strandar hyresförhandlingarna för totalt 38 500 hushåll i Blekinge, Kronoberg och Skåne.

Men skenet bedrar. Trots den senaste tidens uppmärksammade strandningar är nästkommande års hyror färdigförhandlade i större utsträckning än på många år. Enligt Hyresgästföreningens förhandlingschef Erik Elmgren är det främst organisationen Fastighetsägarna, som förhandlar för 17 procent av de privata fastighetsägarna, som motarbetar förhandlingssystemet.

När Fastighetsägarna inte får som de vill lämnar de förhandlingarna, menar han. Organisationen har även skickat hyresavier med oförhandlade hyror till tiotusentals hyresgäster, vilket Hyresgästföreningen reagerat starkt på.

Läs ocksåStrandad hyresförhandling i Vänersborg

– Det är ett mycket tråkigt agerande. Senast i februari i år avrådde Fastighetsägarna Sverige sina medlemmar från att direktavisera oförhandlade hyror. Men nu väljer man alltså ändå att göra detta vilket är ansvarslöst och inte vad man kan förvänta sig av en part i ett förhandlingssystem.

Från den ljusa sidan har årets förhandlingar gått osedvanligt bra på övriga håll. Av landets 1,5 miljoner hyror är drygt 300 000 hyror redan färdigförhandlade. Vid samma tidpunkt förra året var samma siffra 87 000.

– Jag vet inte när vi hade så här många lägenheters hyror klara senast. Förhandlingarna går i en rasande fart, säger Erik Elmgren. 

Läs ocksåNya hyror hos Holger Blomstrand

Den genomsnittliga höjningen för de förhandlade hyrorna inom allmännyttan ligger denna gång på 0,66 procent, med redan existerande tvåårsavtal inkluderade. Det motsvarar knappt 70 kronor mer i månaden för en trerumslägenhet med en tidigare hyra på 10 000 kronor.

För de privata bostadsföretagen, där förhandlingarna ännu inte kommit lika långt, är den sammanvägda hyreshöjningen 0,75 procent.

Ett skäl till att det i år går snabbare är att de olika förhandlingsparterna tagit fasta på regeringsuppdraget att få till snabbare förhandlingar, säger Erik Elmgren. 

– Det visar att hyresförhandlingssystemet är effektivt och att vi tillsammans med ansvarstagande fastighetsägare hittar förhandlingsöverenskommelser. 

Tills vidare rekommenderar Hyresgästföreningen alla medlemmar som fått hyresavier med oförhandlade hyror att fortsätta betala den gamla hyran.

– Detta är inget en hyresgäst behöver gå med på, säger Erik Elmgren.

 

Fakta: Färdigförhandlade hyror

Allmännyttiga värdar

Antal bestämda hyror

228 615

Begärd höjning

1,69 procent

Höjning

0,66 procent

Privata värdar

Antal bestämda hyror

31 415

Begärd höjning

1,96 procent

Höjning

0,75 procent

Källa: Hyresgästföreningen

Pengar i en portmonnä.
Läs också Årets hyreshöjning i snitt 0,7 procent Byggen och renoveringar orsakade tuffa förhandlingar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.