Annons

Över 300 hyresgäster ingår i stor miljösatsning

Årsta Solceller och en cykelpool med elcyklar. Det är några av idéerna när Stockholmshem låter 302 hyresgäster i Årsta ingå i en EU-satsning som ska leda till minskad miljöpåverkan.
Foto: Kenneth Samuelsson
Hyreshusen vid Valla torg i Årsta ska få en grön ansiktslyftning.

De karaktäristiska höghusen vid Valla torg i Årsta och några låghus, byggda 1961, ingår i satsningen som startar nästa år. Stockholmshem ska ändå renovera husen men tack vare projektet passar bolaget på att satsa lite extra så att husen efter renoveringen ligger i framkant på miljöområdet.

– Vi ska satsa på lösningar som gör det lättare för hyresgäster att minska sin miljöpåverkan, säger Olof Sjöberg, miljöchef på Stockholmshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett antal lägenheter kommer att få vara så kallade smarta hem där hyresgästerna kan se sin energiförbrukning på en display och själva styra sin konsumtion av hushållsel.

Andra satsningar ska minska behovet av att ha en bil.

Annons

– Det kan bli en lösning med bilpool eller en cykelpool med elcyklar. Det kan också bli boxar i husen så att man kan få paket levererade med cykelbud från till exempel Posten, säger Olof Sjöberg.

Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

 Satsningen ska leda till att energiförbrukningen i husen minskar med hjälp av bättre isolering och fönster, planer finns också på att försöka använda energin som finns i varmvatten som försvinner ut med dusch- och diskvatten till värme. Solceller på taken eller på marken ska producera en del av elen till husen. Utöver det kommer det att installeras sopsugar där soporna sorteras i påsar i olika färger beroende på innehåll.

– Satsningen ingår i EU-projektet GrowSmarter och det är roligt att Stockholm leder det här stora miljöprojektet, säger Olof Sjöberg.

Målet med projektet är att minska energiförbrukningen och utsläppen från transporter med 60 procent i de utvalda områdena samtidigt som det skapar tillväxt och nya jobb. Förutom Valla torg ska miljölösningar testas i projekt i Slakthusområdet och Hammarby Sjöstad.

Annons
Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

I GrowSmarter deltar åtta europeiska städer och ett antal miljöteknikföretag. Demonstrationsprojekt kommer att genomföras i Stockholm, Barcelona och Köln och EU-kommissionen bidrar med totalt 25 miljoner euro. Totalt ska 12 smarta lösningar testas och utvärderas.

– Tanken är sedan att erfarenheterna från projektet ska användas vid kommande renoveringar i europeiska städer.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Ville förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.