Annons

Över hälften vill införa hyresgaranti

Västra Götaland ​Över hälften av kommunerna i region Västra Sverige tänker införa kommunala hyresgarantier. Till dem hör bland andra Kungsbacka, Partille och Stenungsund.

​Inom Hyresgästföreningen Region Västra Sveriges område finns det 13 kommuner och av dem har sju valt att ansöka om det statliga bidrag som utgår till de kommuner som inför garantin.

Annons
 
Det visar den preliminära fördelning av årets bidrag som Statens Bostadskreditnämnd gjort och som blivit klar i dagarna.
 
Av den framgår att Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Partille, Stenungsund samt Tjörn kommer att erbjuda sina invånare kommunala hyresgarantier. Övriga kommuner, däribland Göteborg, är endera inte intresserade eller har ännu inte bestämt sig.
 
Kommunala hyresgarantier infördes den 1 juli i år och avsikten är att stödja svaga grupper på bostadsmarknaden. Stödet innebär att kommunerna utfärdar en garanti för att hyran kommer att betalas. Därmed hoppas regeringen att det ska bli lättare för till exempel ungdomar att etablera sig på bostadsmarknaden.
 
I och med garantin är det ju riskfritt för hyresvärden att hyra ut även om den blivande hyresgästen till exempel inte har det fasta jobb hyresvärden kräver utan enbart en tidsbegränsad anställning.
 
Förutsättningen för att en hyresgäst ska kunna få en hyresgaranti är att han eller hon har ekonomiska möjligheter att kunna betala hyran men har svårt att få en egen lägenhet utan garantin.
 
Hyresgarantin innebär inte att det är fritt fram att strunta i att betala hyran. Den som till äventyrs gör det blir återbetalningsskyldig till kommunen.
 
Det är också kommunen som avgör vilka som uppfyller kraven för att få en hyresgaranti och som i detalj utformar vilka regler som ska gälla för garantin.
 
För kommunerna är det frivilligt att införa hyresgarantin men de som gör det får ett statligt bidrag på 5 000 kronor per garanti. Totalt har regeringen avsatt 100 miljoner kronor i årets budget för den nya stödåtgärden.
 
Av landets 290 kommuner är det hittills 119 som ansökt om det statliga bidraget.

Annons
Fakta: Hyresgarantier

KOMMUNAL HYRESGARANTI I REGION VÄSTRA SVERIGE:

Ale: 60 garantier bidrag 300 000 kronor

Göteborg: ej ansökt

Härryda: 70 garantier bidrag 350 000 kronor

Kungsbacka: 155 garantier bidrag 775 000 kronor

Kungälv: 85 garantier bidrag 425 000 kronor

Lerim ej ansökt

Mölndal ej ansökt

Orust ej ansökt

Partille 75 garantier bidrag 375 000 kronor

Stenungsund 50 garantier bidrag 250 000 kronor

Tjörn 35 garantier bidrag 175 000 kronor

Varberg ej ansökt

Öckerö ej ansökt
 

Källa:Statens Bostadskreditnämnd

 

 

Läs också Lånestrategier för hyresgäster Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet Hyresgarantier floppar fortfarande Här kan du söka hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.