Annons

Överkalixbostäder höjer hyran

Överkalix Från 1 april 2016 höjs hyrorna för Överkalixbostäders hyresgäster med 0,48 procent. Kravet från bostadsbolaget före förhandlingarna med Hyresgästföreningen var 1,46 procent.

Stiftelsen Överkalixbostäder har 341 lägenheter och man yrkade på 1,46 procent före förhandlingen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

En sådan höjning hade gett en intäktsökning med 261 000 kronor.

Förhandlingen slutade med en överenskommelse på 0,48 procent, vilket motsvarar ett plus på 92 000 kronor.

Annons

– Överkalixbostäder presenterade ett bra ekonomiskt material innan förhandlingen vilket gjorde att vi haft möjlighet att arbeta igenom materialet på ett grundligt sätt och vidare lett till en kvalitativ förhandling. Överkalixbostäder är en relativt välmående stiftelse där resultat, soliditet samt avkastning på eget kapital styrker detta, säger AnnaLeena Larsson, förhandlare för Hyresgästföreningen Region Norrland, till Hem & Hyra.

Läs ocksåNorrlandstoppen får 227 000 – för 12 timmars arbete i veckan

Enligt Hyresgästföreningen grundade sig yrkandet på att stiftelsen ville öka sin intäkt för att klara taxeökningar och kunna underhålla sitt bestånd. Många hus är från runt 1970-talet och är i behov av renovering.

Hyresgästföreningen menade på att man redan i förra årets förhandling avsatte en extra peng för underhåll, vilket har lett till att underhållsprojekt redan är genomförda och håller på att genomföras.

– Detta indikerar på att stiftelsen redan fått in extra kapital för att ha möjlighet att underhålla och en sådan intäktsökning vilket de yrkat på är därför inte motiverad, säger Larsson.

Annons
Läs ocksåKalixbos krav på 13 procent mer i hyra sågades

– Sammanfattningsvis är vi mycket glada över den överenskommelse som vi slutit med Överkalixbostäder och förhandlingens målsättning har varit att sätta medelemmarnas fokus i främsta rum och det anser vi att vi lyckats med utifrån de förutsättningar vi haft.

Hem & Hyra har bett Överkalixbostäder att kommentera förhandlingen, men ej fått något svar.

Läs också Hyrorna klara hos KBAB Karta: Så höjs hyrorna i din kommun Labo höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.