Annons

Oviss jobbsits ger göteborgare rätt att behålla dubbla lägenheter

Göteborg Kvinnan hade tillfälliga jobb i Stockholm, och skaffade en bostadsrätt där. Andra bodde i hennes lägenhet i Göteborg. Hyresvärden ville säga upp kontraktet. Men hyresnämnden sade stopp.

Saken gäller en tvårumslägenhet på en mycket attraktiv adress i centrala Göteborg. Den privata hyresvärden menar att kvinnan som står på kontraktet inte längre bor där. I stället hyr hon ut i andra hand utan lov, medan hon själv bor i en bostadsrätt i Stockholm.

Redan förra året försökte värden säga upp hyreskontraktet. Men sedan kvinnan bedyrat att hon tänkte flytta tillbaka till lägenheten i Göteborg valde värden att släppa uppsägningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Kvinnan folkbokförde sig i Göteborg igen. Strax därpå skrev sig ett annat par på samma lägenhet. Sedan dess är det dem som hyresvärdens personal har stött på i huset. Enligt värden har paret sagt att det är de som bor där nu.

Men värden har inte godkänt någon andrahandsuthyrning. Därför har bolaget valt att säga upp kontraktet på nytt, och tagit saken till hyresnämnden.

Annons

Kvinnan själv uppger att paret är inneboende hos henne. Lägenheten har hon hyrt i 20 år, och helst vill hon kunna leva i Göteborg. Men när hon fick tillfälligt jobb i Stockholm efter en längre tids arbetslöshet kunde hon inte tacka nej till det.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Sedan dess har hon haft en rad tillfälliga anställningar i huvudstaden, men söker hela tiden fast jobb i Göteborg. Hon tillbringar mycket tid i hemstaden på helgerna, och menar att lägenheten är stor nog för flera att bo i.

Bostadsrätten i Stockholm är redo för försäljning. Men kvinnan vill inte ge mäklaren klartecken förrän hon vet i vilken stad hon får varaktigt jobb.

Annons

Hyresnämnden konstaterar att värdens personal kan ha dragit förhastade slutsatser av sina möten med personerna som bott i lägenheten det senaste året. Kvinnans dubbla bostäder har betydelse för hennes försörjning, och för hennes möjligheter att lyckas få ett fast jobb på sikt.

Läs ocksåHar hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom

Värden anses heller inte ha lyckats bevisa att kvinnan hyrt ut hela lägenheten utan lov. Därför slår hyresnämnden fast att hon ska få behålla sitt hyreskontrakt.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.