Annons

Pajalabostäder drar i handbromsen

Pajala Turbulensen kring gruvbolaget Northland Resourses får Pajalabostäder att försiktigt dra i handbromsen för kommande lägenhetsprojekt.

I veckan stod det klart gruvbolaget Northland Resources behöver 2,5 miljarder kronor senast på måndag för att klara finanseringen av den nya gruvan i Kaunisvaara, strax utanför Pajala. Inte konstigt att hela Pajala nu drar efter andan. Däribland det kommunala bostadsbolaget Pajalabostäder som jobbat stenhårt med att få fram nya lägenheter till de flera hundra gruvarbetare som förväntas flytta till orten.

– Vi fortsätter att jobba med våra framtida projekt, men vi tar inga beslut innan vi fått besked om hur det går, säger Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Pekkari är dock optimistiskt och tror att gruvan kommer att drivas vidare även om det eventuellt inte sker med Northland som ägare.

– I värsta fall blir det bara ett hack i tidsschemat.

Annons

Pekkari verkar inte vara ensam om sin framtidstro. För till Pajalabostäders 28 nybyggda lägenheter på Tallbacken är det fortfarande stort intresse. De första lägenheterna är inflyttningsklara i maj och 14 kontrakt är redan skrivna.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

– Det är ingen speciell kategori hyresgäster utan mycket blandat, vi har ungdomar, barnfamiljer och pensionärer. I vårt nuvarande bestånd har vi bara 20 procent treor och fyror och behöver egentligen inte fler, men vi valde ändå att 50 procent av de nybyggda lägenheterna skulle vara treor och fyror. Vi vill få in barnfamiljer till Pajala för att få en hävstångseffekt, säger Magnus Pekkari.

Hyrorna för de nybyggda lägenheterna har förhandlats fram med Hyresgästföreningen. De hamnade på cirka 1500 kronor per kvadratmeter, att jämföra med snitthyran i Pajalabostäders övriga bestånd som ligger på cirka 800 kronor per kvadratmeter. Hur höga hyrorna blir kan du läsa i faktarutan här intill.

Annons

Det har talats en hel del om faran av att de som anställs i den nya gruvan ska välja att veckopendla i stället för att flytta till kommunen med sina familjer. Northland Resources har räknat med att cirka 700 personer ska vara verksamma inom gruvbrytningen i Kaunisvaara inom loppet av några år. Pajalabostäder har totalt 500 lägenheter.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

För ett par år sedan väcktes frågan om att sälja ut hela Pajalabostäder. De planerna har skrinlagts.

Fakta: Hyror på Tallbacken

Ett rum och kö, 35 kvm, 4594 kr/mån

Två rum och kök, 54 kvm, 6795 kr/mån

Tre rum och kök, 72 kvm, 8970 kr/mån

Fyra rum och kök, 80 kvm, 9833 kr/mån

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.