Annons

Efter misstänkt explosion – först ett år senare tvingas mannen flytta

Växjö Trots att hyresgästens lägenhet mest såg ut som en verkstad fylld av patroner, kanoner och andra vapen fick han bo kvar i mer än tolv månader efter att han förorsakat en misstänkt brand och explosion. Vidingehem ville vräka mannen. Det skulle ta en runda i både hyresnämnden och hovrätten innan det nu står klart att mannen måste flytta.
Bilden är ett bildmontage. Den visar en gjutjärnskanon och något som ser ut som en verkstad i en lägenhet.
Foto: Vidingehem
Mannens lägenhet var belamrad av bland annat gjutjärnskanoner och maskiner. Nu fastställer hovrätten att han genas måste flytta ut.

När polisen kom till mannens lägenhet i Växjö för drygt ett år sedan blev de chockade av upptäckten – det var så svårt att ta sig fram i lägenheten att de fick sicksacka med stora kliv. Det såg ut som det hade brunnit inne på toaletten, och lägenheten såg mer ut som en verkstad än bostad.

I hemmet fann man gjutjärnskanoner, ett spann med patronhylsor, pelarborrmaskiner och andra tunga maskiner. I vardagsrummets tak fanns brännmärken från en misstänkt explosion på en och en halv meter i kvadrat, samt brännmärken på golvet. Mannen ska också ha tjuvkopplat el för att kunna köra sina maskiner.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden Vidingehem ansåg att det sannolikt har varit någon form av produktion i bostaden, eventuellt för vapen eller ammunitionstillverkning. De ville vräka mannen, som vägrade flytta. Hyresavtalet sades upp redan 4 juli 2022, för att upphöra under slutet av oktober samma höst.

Under förhandlingen i hyresnämnden i vintras nekade mannen till anklagelserna och menade att han har haft ett stort intresse för antika skjutvapen och antikskytte som förklarade alla prylar. Kanoner och bössor från 1800-talet ska till exempel ha varit samlingsobjekt och maskinerna användes för att tillverka bland annat prydnadssaker. ”Explosionen” menade han ska ha varit en olycka när han böjde sig över en tom fyrverkerilåda med krutrester i, varpå glöd från en cigarett föll ner. Mannen fick brännskador och fick föras till sjukhus.

Samtidigt ska han av hälsoskäl inte ha orkat rensa upp bland all röra.

Annons
Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"

Överklagan till hovrätten

Hyresnämnden gick på bolagets linje och satte sista utflyttningsdag till 31 maj i år, men mannen valde att överklaga till hovrätten. En granskning av Hem & Hyra visar att det kan ta från månader till flera år innan en person vräks på grund av störningar.

Hyresgästen hoppades att hovrätten skulle avslå fastighetsbolagets vräkning, eller åtminstone ge honom ytterligare sex månaders uppskov för en utflyttning, men där tog det stopp.

Mannen ska förvisso ha ordnat upp lägenheten till viss del, och ha gjort en ordentlig städning. Detta har dock skett efter hyresnämndens prövning. Enligt hyresvärdens besiktning den 3 april pågick en vanvård fortfarande.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Hovrätten bedömer att vanvården är så kraftig att det inte har betydelse vilket hälsotillstånd mannen har varit i, eller att det skett viss städning efteråt. Hovrättens dom som kom den 5 juli slår fast att mannen måste flytta ut genast, över ett år sedan räddningstjänst och sedermera polis besökte lägenheten efter larmet om brand och explosion. Strax innan domen föll hann mannen flytta frivilligt ut från lägenheten.

Annons

Samtidigt har en förundersökning pågått. I vintras var polisens tekniska utredning inte klar. Åklagarmyndigheten vill dock inte gå in på eventuella brottsmisstankar, eller om förundersökningen ens fortfarande pågår. Den initiala rubriceringen från polisen var misstanke om ”brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor, grovt brott”.

Mannen är sedan tidigare vid flertal tillfällen dömd för grovt vapenbrott och vapenbrott. I en tidigare dom från 2005 har domstolen slagit fast att mannen har fungerat som vapentekniker och vapenleverantör till kriminella kretsar. I en dom från 2020 fälldes mannen för vapenbrott på samma adress som han nu vräks ifrån.

Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.