Annons

Parabolfred

Nyheter ​De stora fastighetsorganisationerna har kommit överens med Hyresgästföreningen om synen på parabolantenner. Hyresgästen får – efter samråd med fastighetsägaren – rätt att sätta upp parabolantenn som inte medför risk för skada.

​De tre parterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna (privatägda fastigheter) och Sabo (kommunalt ägda fastigheter) har enats om att rekommendera en särskilt klausul i nya hyresavtal. Den så kallade Hyreslagsutredningen anser att rekommendationen undanröjer behovet av skärpt lagstiftning på området.

Annons
Överenskommelsen rekommenderar att klausulen skrivs in i alla nya hyresavtal. Den är inte formellt bindande för varje enskild fastighetsägare, det är exempelvis möjligt att äga flerfamiljshus utan att vara med i någon förening.
Avsikten med rekommendationen är att undvika tvister som kan leda till att hyresgästen förlorar sin bostad, men också att minska risker och olägenheter med parabolantenner.
 
Hyresgästen ska samråda med fastighetsägaren. Denne kan neka uppsättning av parabol
* om det finns risk för skador på människor eller på fastigheten;
* om fastighetsägaren erbjuder samma teveprogram som hyresgästen vill ha;
* om fastighetsägaren har satt upp en ställning där hyresgästen kan montera sin parabol, eller
* om det finns ”annat särskilt skäl” att motsätta sig uppsättningen. Sådant ”särskilt skäl” kan vara skymd sikt för grannarna.
– Hyresgästerna har flyttat fram positionerna, säger Hyresgästföreningens presschef Peder Palmstierna. Tidigare hade hyresgästen inga rättigheter alls; nu är grundregeln att paraboler är tillåtna.
För hyresgästerna handlar det om rätten att fritt få ta del av information. Hyresgästföreningen har tidigare förlorat en process där en hyresgäst som utan tillstånd monterat en parabolantenn blev av med bostaden.
– Om den här rekommendationen hade funnits då hade vi vunnit det målet, säger PO Brogren vid Hyresgästföreningens regionkontor i Stockholm.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.