HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Parabolfred

Nyheter ​De stora fastighetsorganisationerna har kommit överens med Hyresgästföreningen om synen på parabolantenner. Hyresgästen får – efter samråd med fastighetsägaren – rätt att sätta upp parabolantenn som inte medför risk för skada.

​De tre parterna Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna (privatägda fastigheter) och Sabo (kommunalt ägda fastigheter) har enats om att rekommendera en särskilt klausul i nya hyresavtal. Den så kallade Hyreslagsutredningen anser att rekommendationen undanröjer behovet av skärpt lagstiftning på området.

Överenskommelsen rekommenderar att klausulen skrivs in i alla nya hyresavtal. Den är inte formellt bindande för varje enskild fastighetsägare, det är exempelvis möjligt att äga flerfamiljshus utan att vara med i någon förening.
Avsikten med rekommendationen är att undvika tvister som kan leda till att hyresgästen förlorar sin bostad, men också att minska risker och olägenheter med parabolantenner.
 
Hyresgästen ska samråda med fastighetsägaren. Denne kan neka uppsättning av parabol
* om det finns risk för skador på människor eller på fastigheten;
* om fastighetsägaren erbjuder samma teveprogram som hyresgästen vill ha;
* om fastighetsägaren har satt upp en ställning där hyresgästen kan montera sin parabol, eller
* om det finns ”annat särskilt skäl” att motsätta sig uppsättningen. Sådant ”särskilt skäl” kan vara skymd sikt för grannarna.
– Hyresgästerna har flyttat fram positionerna, säger Hyresgästföreningens presschef Peder Palmstierna. Tidigare hade hyresgästen inga rättigheter alls; nu är grundregeln att paraboler är tillåtna.
För hyresgästerna handlar det om rätten att fritt få ta del av information. Hyresgästföreningen har tidigare förlorat en process där en hyresgäst som utan tillstånd monterat en parabolantenn blev av med bostaden.
– Om den här rekommendationen hade funnits då hade vi vunnit det målet, säger PO Brogren vid Hyresgästföreningens regionkontor i Stockholm.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.