Annons

Parterna inte överens i Kiruna

Kiruna Kirunabostäder krävde bland de högsta hyreshöjningarna i landet. Det kunde inte Hyresgästföreningen gå med på. Nu har förhandlingarna strandat.
När förhamdlingarna om 2009-års hyror drogs igång skickade Kirunabostäder AB iväg ett första förslag till Hyresgästföreningen. Förslaget låg på 13,66 procent. Bland de högsta i hela riket.
 
Efter en första runda sänkte Kirunabostäder kravet till 7,9 procent. Men även detta ansåg Hyresgästföreningen vara för högt.
 
– Jämfört med snittet i övriga landet är Kirunabostäders krav dubbelt så högt, menar Sten Fors, Hyresgästföreningen, som kunde tänka sig en hyreshöjning på 3,3 procent från 1 januari och ytterligare 2,0 procent från 1 juli.
 
Kirunabostäders vd Thomas Eriksson, säger till tidningen NSD, att den föreslagna höjningen ska kompensera höjda kostnader för el och fjärrvärme samt eftersatt underhåll.
 
– Vi får ägna oss åt att parera i stället för att agera. Det är mycket oroväckande och det här är en trend som vi måste bryta, säger Eriksson.
 
Parterna kunde dock inte komma överens och har nu begärt medling av den centrala Hyresmarknadskommittén. Ett medlingsförslag väntas komma i början av januari.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.