Annons

Patrik och Ester öppnade dörren till sin passivhuslya

Västra Götaland ​Under helgen var det passivhusdagar i Västra Götaland. Intresset var stort för att kika in i familjen Thureborgs nybyggda trea i Kinna. – Vi har bara goda erfarenheter av tekniken sedan förra lägenheten i samma teknik, säger Patrik Thureborg.

​Tjocka väggar, breda fönsternischer och en jättestor inglasad balkong. Patrik och Esters nybyggda trea på Malmsätersgatan i Kinna har öppen och ljus planlösning. I helgen har familjen haft många besökare som passade på att fråga hur det är att bo i ett energieffektivt hus och att se hur Kinnas högsta hus ser ut från insidan.
– Folk är positiva och tycker här är fräscht, säger Ester Thureborg.

Villkoret för att hon skulle lämna Göteborg var villa eller nybyggt hus. Nu blev det en nybyggd hyresrätt i den energisnåla tekniken. Eftersom paret hade positiva erfarenheter sedan tidigare tvekade de aldrig att flytta till lägenhet med passivhusteknik igen.
– Det var inga problem med värmen i vintras när det var så kallt. Här har hyresvärden Marks Bostad lovat hyressänkning om inte lägenheten håller 20–21 grader.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Passivhusdagarna arrangeras av Västra Götalandsregionen i samarbete med Passivhuscentrum och syftar till att sprida information om byggandet av energieffektiva hus. Regionen arrangerade kostnadsfri rundtur som startade vid Gustav Adolfs torg i Göteborg och fortsatte till bland annat Alingsås, Lidköping, Kinna, Viskafors och Färgelanda.

Annons
Fakta: Passivhus


Idén med passivhus är att det inte behövs någon tillförd energi för uppvärmning.
Husen värms upp passivt genom instrålad sol, värmespill från matlagning, elektrisk utrustning, belysning och människor. Samtidigt minimeras värmeläckaget genom välisolerade konstruktioner och effektiv återvinning av värmen i ventilationsluften.

Källa: Västra Götalandsregionen

Läs också Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Därför stoppas Linda att byta till drömlägenhet: ”Diskriminerande för oss på mindre orter” Lennart bor med gott samvete – hans värd ligger före i klimatracet Unika solenergihus invigs i Fjärås Efter hot och våld - nu vill Marks bostad kameraövervaka kontoret

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.