HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Payback time i hyresförhandlingen

Dalarna Det ekonomiska läget gör att Hyresgästföreningen region Mitt räknar med att årets hyresförhandlingar ska hamna nära nollan. Men undantag kommer att finnas.

Region Mitts förhandlingsstrateg Marcus Kjellin, tror på uppgörelser nära nollan inför nästa års hyror.

– Sett över hela brädet har bostadsbolagen tjänat stora pengar på det extremt låga ränteläget, sedan finns det några få mindre bolag som har sina räntor bundna, säger han.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Dessutom finns kommuner i till exempel Värmland där taxorna är 45-50 procent av hyran.

– Om en sådan kommun bestämmer sig för att höja taxorna är det klart att det kan driva upp hyreskraven, förklarar han.

Men det är undantag. För Marcus Kjellin menar att läget nu är så gynnsamt att det är lite av payback time för bostadsbolagen i länen Dalarna, Värmland, Örebro och Södermanland.

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Sett över tid och hela regionen har vi många små bostadsbolag på industriorter där hyresgäster under flera år har varit med och betalat för tomma lägenheter och eftersatt underhåll. Det har de ställt upp på. Därför är det inte mer än rätt att det är dags för bostadsföretagen att ge hyresgästerna lite lättnad och hålla tillbaka. Det är inte orimligt att utgå från att vi kommer hamna nära nollan generellt.

Tidigare år har några få bostadsbolag ibland kommit med extremt höga hyreskrav som skiljer sig från mängden. Sådana kommer vi se färre av. 

Bland annat därför att allt fler bolag i bland annat Örebro län, har gått över till en förhandlingsmodell där bolagen inte längre lägger hyresyrkanden – utan i stället diskuterar bolagets förutsättningar på längre sikt med Hyresgästföreningen och på så sätt kommer fram till en överenskommelse. Dessutom finns inte längre några krisbolag längre.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Och skulle något bolag trots allt komma med höga krav, tar Marcus Kjellin dem med ro.

– Lägger bolag hyreskrav på orealistiska nivåer är det oftast en larmsignal om att något inte står rätt till.  För dessa företag är extrema höjningar av hyran sällan lösningen på problemen. Det kan man se i till exempel Rättviks fastighets AB som har en taskig ekonomisk sits. Men alla är överrens om att det inte är någon lösning att höja hyrorna. 

Läs också Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.