Annons

Pensionärer i Borgholm bygger eget seniorboende

Kalmar I Borgholm har fem pensionärer gått samman för att bygga sitt eget seniorboende. Målet är att skapa ett social boende för friska pensionärer.
Seniorboende för friska pensionärer i Borgholm.

I Borgholm är var tredje invånare pensionär. Ändå saknas det seniorboende för friska pensionärer. Det vill Ove Tallrot ändra på. För fyra år sedan bildade han och fyra andra pensionärer den ekonomiska föreningen BoSams. Målet var att upprätta en kooperativ hyresrättsförening och bygga sitt egna gemenskapsboende.

I april tas det första spadtaget på tomten i centrala Borgholm. Nästa vår planeras inflyttning i fastigheten som har 20 mindre lägenheter och stora gemensamhetslokaler med kök, bibliotek och gästrum. Boendet, som inte kommer ha någon social äldreservice, riktar sig till friska personer över 65 år.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Många äldre sitter ensamma i sin villa idag. Ett socialt boende bidrar till att vi håller oss friska längre, säger Ove Tallrot.

Annons

Föreningen har utformat projektet själva. Westerlund Arkitektkontor har ritat fastigheten och ett fastighetsbolag ska bygga huset efter föreningens utformning. Föreningen ska blockhyra huset av bolaget. Medlemmarna betalar en upplåtelseavgift på 500 000 kronor. Pengar som de får tillbaka den dagen de flyttar. Hyran för en mindre trea blir 8 000 kronor. I hyran ingår tillgång till alla gemensamhetsutrymmen.

– Det är ett bättre alternativ än att köpa bostadsrätt, vilket många pensionärer har svårt att få lån för. Dessutom slipper man vara en del av spekulationsekonomin, säger Ove Tallrot.

Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

Han rekommenderar fler friska pensionärer att ta saken i egna händer.

Annons

– Det byggs ju ingenting för äldre friska. Och man ska flytta medan man kan och orkar.

Läs också Hyresgäst tar strid för få behålla sin extra lägenhet: "Behöver den till aktiehandel" Drog egna rörledningar – orsakade vattenskador för hundratusentals kronor Värden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.