HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Pensionsfondernas jakt på vinst drabbar pensionärer

Nyheter Hyresbostäder har blivit ett sätt för pensionsbolag och stora finansbolag att göra pengar. Samtidigt tvingas pensionärer bort från sina hem när hyrorna höjs kraftigt i fastigheterna. I Sverige är det bland annat riskkapitaljätten Blackstone, pensionsbolaget AMF och statliga Fjärde AP-fonden som driver utvecklingen.
Det är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.
Foto: Cecilia Landmark/Kristina Wahlgren
Det är i allt högre grad kapitalplacerare som äger bostäder.

I fredags hade Fredrik Gerttens nya dokumentärfilm Push premiär. Den visar hur bolag tar över allt mer av bostadsägandet i städer som Toronto, New York, London, Barcelona, Seoul och Uppsala. Gemensamt för flera av bolagen som köper upp fastigheter är att de förvaltar pensionspengar. Det amerikanska riskkapitalistbolaget Blackstone, som är fastighetsbolaget Hemblas majoritetsägare, är en av flera aktörer som lyfts fram.

I ett fall som beskrivs i filmen har hyran höjts så kraftigt för en äldre man att han har svårt att klara sig på sin pension. Mannen bor i ett hus i Toronto och ägarna till fastigheten förvaltar pensionskapital.

Läs också"Fastighetsspekulation på fattigas bekostnad"

Det här fenomenet finns också i Sverige. Blackstone har kritiserats för sina affärsmetoder där fastighetsbestånd köps upp, renoveras ytligt och där hyrorna sedan höjs markant.

Rikshem är en av landets största privata hyresvärdar och ägs av statliga Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF. Det är också ett bolag som har fått kritik för kraftigt höjda hyror vid renoveringar. Hem & Hyra har under lång tid bevakat utvecklingen där hyresgäster tvingas flytta när de inte har råd att bo kvar. Värdet på Rikshems fastighetsbestånd har samtidigt ökat med 13,6 miljarder under de senaste fyra åren, enligt bolagets årsredovisningar.

‒ Ur hyresgästers perspektiv är det oerhört problematiskt. Man kan ifrågasätta etiken i det här, säger Åse Richard, doktorand på Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna

Rikshem hänvisar till att de har avkastningskrav för att pensionärer ska få ut sina pensionspengar. Bolaget säger att det är ägarna – statliga Fjärde AP-fonden och pensionsbolaget AMF – som ställer de kraven.

Hem & Hyra har sökt AMF och Fjärde AP-fonden för kommentarer på hur de ser på sitt ansvar som ägare.

Jens Söderblom, presschef på AMF, hänvisar tillbaka till Rikshem men säger också att bolagets strävan efter att kombinera affärsmässighet och samhällsengagemang ligger väl i linje med AMF:s uppdrag som pensionsbolag.

Läs ocksåRikshems vd svarar på kritiken

Tobias Fransson vid Fjärde AP-fonden menar att de tar kritiken på allvar och att frågorna som lyfts är något som styrelsen och bolaget arbetar vidare med.

Åse Richard har i sitt arbete kommit i kontakt med hyresgäster hos Rikshem. De beskriver en utveckling där pensionen äts upp av höjda hyror.

‒ Hyresgäster som får en kraftigt höjd hyra hamnar i en oerhört utsatt position. De förstår inte hur det kan vara möjligt att pensionsbolagen ligger bakom det här.

Läs också HMK avgjorde hyrorna hos Nyköpingshem – seger för HGF 6 000 lägenheter i Uppsala får öppet nät