HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Perstorp visar vägen för ett nytt sätt att bygga hyresrätt

Perstorp Smått istället för stort. 35 kvadratmeter stora marklägenheter med ett loft som bonus. Hyfsad hyra. Perstorps Bostäder AB introducerar ett nytt sätt att bygga hyresrätt.

Som ett litet hus. En fyrkantig lägenhet med egen ingång, uteplats, loft, kök, toalett, sovrum och vardagsrum för cirka 4 500 kronor i månaden. Perstorps Bostäder AB:s vd Henry Roos har ruvat länge på idén. Nu har också kommunfullmäktige sagt ja till projektet att bygga två huskroppar med totalt åtta lägenheter. Bakom ligger ett hårt arbete med att inte överstiga 35 kvadratmeter för att komma ner i pris och få bygga kompakt enligt Boverkets regler för små bostäder (se faktaruta). En egen lösning för mer yta är ett loft där bara en del räknas som boyta, delen där snedtaket tar takhöjd blir biyta.

− Det här tror jag är ett riktigt trevligt sätt att bo på, säger Henry Roos och påpekar att han inte riktigt än kan gå i god för vad hyran landar på då den senare ska förhandlas med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåGränbybor hotades med uppsägning för sina uteplatser – hyresgästen Fatma: "Kränkande"Uteplatser i Gränby, Uppsala. Hyresgäster hotas med vräkning för partytält, staket, gammalt ogräs m m. Fatma Abu Sultan i halvfigur vänd något åt vänster framför några uteplatser, en rosa husfasad och en cykel- och gångväg omgiven av grönska.

Bakgrunden är att det behövs små och billiga lägenheter. Tanken är att istället för att bygga på höjden bygga i mindre skala och maximera utrymmet. Allt som kan tas bort som hiss och trappuppgång. Henry Roos tycker att husen passar perfekt vid förtätning, i universitetsstäder eller kanske för att få in en annan typ av bebyggelse i höghusområden.

Annons

− Det finns också många småtomter runt om i Sverige där man inte kan bygga storskaligt.

Om allt går enligt plan är lägenheterna, som byggs i centrala Perstorp och fått namnet Pers Torp 1, inflyttningsklara på våren 2016. Ritningarna har arbetats fram av Henry Roos och arkitekten Jack Lindgren, Sweco.

Annons
Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Perstorps Bostäder AB är en av Skånes minsta kommunala bostadsbolag med 377 lägenheter.

Fakta: Nya byggregler för att bo kompakt

Förra ett par år sedan ändrade Boverket byggreglerna för små bostäder. Bostäder upp till 35 kvadratmeter behöver nu inte vara ”avskiljningsbara”. Alla funktioner, utan hygien, kan vara på samma plats. Det måste finnas plats för att sova och äta men inte hela dygnet. Tillgänglighetsskraven är likadana som andra bostäders.

Läs också Så fick kvarteret sin nya samlingsplats Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.