Annons

Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Partille Peter blev uppsagd efter att ha blivit psykotisk och angripit hyresvärdens personal. När han senare sökte lägenhet i grannkommunen fick han beskedet att han är spärrad där och i tre kommuner till – i tio år framöver. ”De har dömt mig för att jag varit sjuk.”
Foto: Privat/Skärmdump/Getty Images
Om Peter försöker anmäla intresse för en av Förbos lägenheter får han upp ett meddelande som det till höger i bild. Han är spärrad fram till 30 november 2033. Anledningen är att han blivit vräkt från ett annat bolag, Partillebo.

Peter, som egentligen heter något annat, blev av med sin lägenhet hos kommunala Partillebo i höstas. Uppsägningen kom efter att han i ett psykotiskt tillstånd hade angripit personalen på Partillebos områdeskontor i bostadsområdet.

I sin uppsägningsansökan till hyresnämnden beskriver Partillebo hur Peter uppträdde förvirrat, aggressivt och hotfullt. Han bankade och slog på bilar och fönsterrutor och försökte ta sig in i en av Partillebos bilar, där en person satt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Peter trodde att någon varit inne i hans lägenhet och uttalade dödshot mot en anställd. Han riktade ett slag mot den anställde och även ett slag mot en granne som försökte ingripa.

Han slet också åt sig glasögon, mobiltelefon och andra saker av flera personer. Sedan knäckte han eller kastade i väg sakerna.

Brottades ner av polis

Tumultet upphörde först när Peter brottades ner av polis. Han tvångsvårdades sedan under två veckor inom psykiatrin.

Partillebo gjorde ingen polisanmälan, men skickade en uppsägning veckan efter händelserna.

Idag är Peter återställd. Han förstår att det var en mycket skrämmande upplevelse för personerna som utsattes.

– Jag skäms oerhört för det som hände. Jag har försökt be om ursäkt och skicka blommor. Det var inte jag, jag var någon annan, säger Peter.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

”En negativ spiral”

Det var första och hittills enda gången han fått en psykos. Han beskriver det själv som kulmen på en negativ spiral, som tog sin början när han ådrog sig en svår knäskada i en pulkabacke 2021.

Skadan ledde till sjukskrivning, smärtor och problem att gå, inte minst i trappor.

Hans lägenhet låg på andra våningen utan hiss. Tidvis kunde han inte bo hemma på grund av trapporna. Han blev deprimerad. Sedan tidigare äter han även mediciner mot ångest och ADHD.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Lång process

Peter försökte sedan i flera år få byta lägenhet mot en liknande på bottenplan, i samma bostadsområde.

Efter att han hade lämnat in flera olika läkarintyg gick Partillebo till sist med på att ge honom medicinsk förtur till ett byte. Men det var en lång process.

Relationen mellan honom och bostadsbolaget hade under vägen blivit alltmer ansträngd. På slutet skickade han ett mejl som Partillebo ansåg hotfullt. Han fick en rättelseanmaning.

”Stress och förvirring”

När lägenhetsbytet väl skulle genomföras blev Peter mer och mer uppvarvad. De sista dagarna var han flera gånger i kontakt med psykakuten, förutom den psykiater som han regelbundet går till.

Annons

Angreppet mot områdeskontoret skedde fem dagar efter att han skrivit på kontraktet på den nya lägenheten.

– Jag var tvungen att säga upp min gamla lägenhet innan det nya kontraktet skrevs på. Jag var helt utan kontrakt i en vecka och det skapade en massa stress och förvirring i min hjärna, säger Peter.

Tidigare dömd

När Peter skrevs ut från Sahlgrenska efter att ha tvångsvårdats skickades ett intyg till Partillebo. I intyget, som Hem & Hyra tagit del av, skriver en specialistläkare på beroendeenheten att Peter saknar känd beroendeproblematik.

Men Peter har en tidigare dom om ringa narkotikabrott i bagaget. Han är också för närvarande åtalad för drograttfylleri. Målet har ännu inte gått till rättegång. Han hävdar själv att substanserna som han hade i blodet kommer från preparat han har fått på recept.

Partillebo anser att det är troligt att psykosen är drogutlöst och därmed hans eget ansvar. I sin uppsägningsansökan till hyresnämnden hänvisar bolaget till domen och åtalet.

Sov i källaren

Peter håller inte med, utan hävdar att psykosen utlöstes av långvarig stress. Men när Partillebo sade upp honom orkade han inte bestrida uppsägningen. Det blev ingen prövning i hyresnämnden.

– Jag mådde så dåligt. Den sista oktober flyttade jag ut. Jag bodde i bilen, sov hos kompisar. Någon natt sov jag också i källaren till huset, eftersom jag hade kvar källarnyckeln, säger Peter.

Så småningom tog han in på ett vandrarhem där han bodde i en månad. Via Partille kommun fick han en boendestödjare som skulle hjälpa honom att söka ny bostad.

Tolv års köpoäng

Han sökte bland annat hos det kommunala bostadsbolaget Förbo, som har lägenheter i de fyra grannkommunerna Lerum, Kungälv, Härryda och Mölndal.

– Jag hade köat i tolv år där, så jag hade jättemånga köpoäng. Jag sökte en lägenhet i Härryda, fick komma på visning och tackade ja. De skulle bara ta referenser på min ekonomi och hos min tidigare värd, sedan skulle jag få skriva kontrakt, säger Peter.

Då fick han ett mejl från Förbo. Referenserna från Partillebo gjorde att han inte beviljades lägenheten. Han blev också spärrad i Förbos alla fyra kommuner fram till november 2033.

Kan inte söka på tio år

Nu kan han över huvud taget inte söka bostad hos bolaget under de närmaste tio åren.

Peter är kritisk till både Partillebos och Förbos agerande.

Kan du förstå att de inte vill ha dig som hyresgäst efter det som nyligen hänt?

– På ett sätt kan jag kan ha förståelse för det. Men inte att Förbo spärrar mig i tio år. De har dömt mig för att jag varit sjuk. Jag har bott i mitt gamla område sedan 2006 och har inte orsakat några störningar tidigare eller någonsin varit sen med hyran. Alla kan bli sjuka.

Annons

Partillebo anser att psykosen var drogutlöst?

– De borde ta läkarutlåtandet i beaktande. Jag lämnade både blod- och urinprov flera gånger på psykakuten precis innan psykosen. Jag har barn och ett arbete som jag snart hoppas kunna vara tillbaka i. Kommunala bolag har ändå ett ansvar att erbjuda boende, även för socialt utsatta människor. Var ska sjuka annars ta vägen?

Har fått nytt kontrakt

Nu har Peter fått ett nytt hyreskontrakt med en privatvärd i en annan kommun. Där bor han sedan tre månader tillbaka.

– Jag har ett rätt välavlönat jobb och bolaget frågade inte om referenser från tidigare värdar. Jag börjar må bättre nu. I sommar ska jag börja arbeta deltid och jag är glad att jag har en bostad. Men det är en lång väg tillbaka, säger Peter.

Hans mål är att kunna flytta tillbaka till Partilleområdet. Där finns både hans jobb och hans barn.

– Nu kan jag bara träffa barnen varannan helg. De kan inte bo hos mig och jag saknar dem fruktansvärt.

Många människor skulle kanske inte vilja få dig till granne. Vad tänker du om det?

– Jag kan förstå att folk tänker så, men då handlar det om okunskap. Det här var en tillfällig sjukdom som drabbade mig efter långvarig stress. Det kan hända alla.

Finns det någonting du själv kunde ha gjort annorlunda i det här?

– Jag borde ha sökt hjälp tidigare. En boendestödjare hade kanske kunnat hjälpa mig. Jag försökte få en vän att sköta kontakten med Partillebo åt mig om lägenhetsbytet, men de vägrade ha med honom att göra, säger Peter.

Vill inte kommentera

Varken Förbo eller Partillebo vill kommentera enskilda ärenden.

Förbo bekräftar att de sedan i höstas har en ny policy där en sökande med allvarliga störningar i historiken kan bli spärrad i tio år. Detta oavsett om störningarna har skett hos Förbo själva eller en annan hyresvärd.

Partillebo spärrar också personer för allvarlig misskötsel i upp till fem år. Men bara om det rör sig om en person som varit hyresgäst hos Partillebo själva. Den som har dåliga referenser från en annan värd kan bli nekad och sedan inte få nya erbjudanden på tolv månader.

Läs också Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt” Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.