Annons

Hos kommunala Förbo blir du spärrad för dåliga referenser – i tio år: ”Inte proportionerligt”

Härryda Har du misskött dig och blivit uppsagd? Då kan du bli spärrad i ett decennium från att söka bostad i Förbos fyra kommuner. Oavsett om du varit hyresgäst hos Förbo själva eller hos ett annat bostadsbolag. ”Inte proportionerligt”, anser Hyresgästföreningens jurist.
Foto: Gustaf Görfelt/Skärmdump/Getty Images
Peter blev uppsagd av en annan hyresvärd efter att han fick en psykos. När han nu försöker anmäla intresse för en bostad hos Förbo får han upp ett meddelande att han är spärrad till den 30 november 2033.

Hyresgästen Peter fick en psykos och gick till angrepp mot hyresvärdens anställda på områdeskontoret. Tumultet slutade med att han brottades ner av polis och lades in för psykiatrisk tvångsvård i två veckor.

Hyresvärden Partillebo gjorde ingen polisanmälan, men sade upp hans hyreskontrakt medan han låg inlagd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Peter sedan sökte en lägenhet hos Förbo i grannkommunen Härryda fick han nej. Orsaken var de dåliga referenserna från Partillebo. Men han blev också spärrad från att anmäla intresse fram till november 2033.

”Dömt mig”

Oavsett om han är helt skötsam framöver eller ej så får han inte söka lägenhet hos Förbo på tio år.

– De har dömt mig för att jag varit sjuk. Jag har bott i mitt gamla område sedan 2006 och har inte orsakat några störningar tidigare eller någonsin varit sen med hyran. Det här var en tillfällig sjukdom som drabbade mig efter långvarig stress. Det kan hända alla, säger Peter.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Förbo ägs gemensamt av Kungälvs, Lerums, Mölndals och Härryda kommuner. Spärrningen gäller bolagets lägenheter i alla fyra kommunerna.

Nya spärrtider

Hanna Holmström Tomic är kommunikationschef på Förbo. Hon bekräftar att Förbo nyligen infört nya spärrtider.

• En sökande som saknar godkända boendereferenser spärras i två år.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

• Har personen misskött sig så pass att den till exempel blivit avhyst är spärrtiden tio år. Det gäller oavsett om personen misskött sig som hyresgäst hos Förbo själva eller hos ett annat bostadsbolag.

Hanna Holmström Tomic.

– Det är två nya spärrkoder som tillkom när vi bytte uthyrningssystem i höstas. Vi kommer att utvärdera spärrtid och användandet framöver, skriver Hanna Holmström Tomic i ett mejlsvar.

”Inte vanligt”

Hon vill inte kommentera Peters enskilda fall.

– Men generellt sett behöver det ha framkommit att den sökande har misskött sig kraftigt hos ett annat bolag för att bli spärrad på tio år. Det är inte vanligt att vi spärrar sökande på tio år för ej godkänd boendereferens.

Annons

Allmännyttan ska ta ett ”omfattande bostadssocialt ansvar”. Hur ser ni på det när ni spärrar personer så här länge?

– Behöver man som kommuninvånare hjälp med bostad kan man alltid kontakta sin hemkommun och på så vis få stöd och stöttning. Vi har bra samarbete med alla våra ägarkommuner och bistår dem i det sociala arbetet.

Unikt lång tid

Hem & Hyra gör en enkät bland allmännyttorna och de största privata hyresvärdarna i Göteborgsområdet. Inget bolag, varken kommunalt eller privat, svarar att de har lika långa spärrtider som Förbo.

Hos nästan alla värdar kan du bli spärrad från att söka lägenhet under en kortare period, sex till tolv månader. Då handlar det oftast om att du tackat nej till för många erbjudanden under en kortare tid och inte anses ha seriöst behov av en lägenhet.

Flera bolag uppger också att om du har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan du bli spärrad. Ofta gäller spärren tills du kan visa att skulderna är borta.

Tar inte referenser

När det gäller sökande med dåliga referenser är variationen stor. Vissa bolag tar inte boendereferenser över huvud taget.

Andra, som de kommunala bolagen i Göteborg, nekar dig om du gjort dig skyldig till allvarliga störningar eller uppsägningsgrundande misskötsamhet hos en annan värd. Men det måste ha skett de senaste 12 månaderna.

Några bolag har fleråriga spärrtider för personer som de själva sagt upp på grund av misskötsel. Hos Varbergs Bostad blir du i så fall spärrad i två år, hos Partillebo i tre till fem år och hos Kungälvsbostäder i åtta år.

”Kan bli konstigt”

Syle Bogiqi är marknadschef på Varbergs Bostad. Han säger att bolaget bara tar referenser på förekommen anledning, och det inträffar mycket sällan. Normalt sett räcker det med kreditupplysning.

Syle Bogiqi.

Han känner inte till något fall där en sökande blivit spärrad hos Varbergs Bostad på grund av dåliga referenser från en annan värd.

– Det kan bli väldigt konstigt med långa spärrtider, man måste kunna ge människor en ny chans i livet också, säger Syle Bogiqi.

Bestämmer själva

Sandra Nogueira är processjurist hos Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Annons

Hyresgästföreningen har inte varit inblandad i Peters fall, men till Hem & Hyra säger Sandra Nogueira att det inte finns något formellt hinder för ett bostadsbolag att spärra en sökande med dåliga referenser.

Sandra Nogueira.

– Bostadskön är deras, så de får göra så. Har man en störningsanmärkning på sig så kan man bli nekad, sina referenser kan man inte göra något åt i efterhand, säger Sandra Nogueira.

I det här fallet blev hyresgästen Peter spärrad i tio år i fyra kommuner. Vad tänker du om det?

– Att tio år inte känns riktigt proportionerligt i jämförelse med det han blev anklagad och uppsagd för. Han blev uppsagd för att fastighetsägaren menade att det var en särskilt allvarlig störning, men han skulle ju inte kunna få tio års fängelse för de händelserna. I det här fallet blev han inte ens polisanmäld.

Peter själv argumenterar för att allmännyttan har ett socialt ansvar. Hur ska man se på det?

– Rätten till bostad och ett tak över huvudet är en stark rättighet. Men ytterst i en sådan här situation får man vända sig till socialtjänsten i sin kommun.

Peter fick en psykos. Hur ska allmännyttan resonera när det gäller psykiskt instabila personer?

– Här handlar det om olika intressen som måste ställas mot varandra. Å ena sidan finns rätten till ett hem. Å andra sidan har allmännyttan också ett ansvar att kunna säkerställa trygghet och en god boendemiljö för samtliga sina hyresgäster.

Var ska man dra den gränsen?

– Det är svårt att säga exakt, utan det varierar från person till person och fall till fall. Om det är en person som får aktiv hjälp, till exempel av boendestödjare, så bör värden ta hänsyn till det. Men fastighetsägaren måste också väga in tryggheten för de andra hyresgästerna och sin personal. Att någon stör till exempel med höga ljud är en sak, någon som är direkt farlig är en annan, säger Sandra Nogueira.

Fakta: Då blir du spärrad – så svarar bolagen

Spärrar ni personer på grund av dåliga referenser som rör misskötsamhet? Hem & Hyra har frågat bostadsbolagen i Göteborgsregionen.

Alebyggen: Man kan bli nekad att teckna hyresavtal med dåliga referenser, men vi har ännu inte spärrat någon av denna anledning.

Balder: Nej.

Boplats Göteborg: Inte spärrad, bara underkänd på aktuell lägenhet.

Eksta: Nej.

Framtiden-bolagen (Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder, Poseidon): Man får inte ha allvarliga konstaterade störningar/misskötsamhet hos andra bostadsbolag de senaste 12 månaderna.

Förbo: Vi kontaktar kundens hyresvärd för att säkerställa att de skött sitt nuvarande boende. Får vi inga godkända referenser spärras kunden i två år. Har man misskött sin relation till Förbo och till exempel blivit avhyst ligger spärren kvar i tio år. Sökande som har misskött sig kraftigt hos ett annat bolag kan också bli spärrade i tio år.

Kungälvsbostäder: Ja, vi begär ett års goda hyresreferenser.  Avhyses man från oss så spärras man i åtta år.

Mölndalsbostäder: Ja, om störningen är av större karaktär. Vi började ta hyresreferenser i våras och har inte kommit i denna situation än.

Orustbostäder: Vi har inget sådant system.

Partillebo: Om referenserna är negativa kan det leda till att vi inte godkänner personen som hyresgäst. I sådana fall blir man inte formellt spärrad, men man kommer inte få ett erbjudande inom 12 månader. Man kan också bli spärrad om man tidigare avhysts från Partillebo på grund av hyresskulder, kraftiga störningar eller att man begått brott i lägenheten. I dessa fall är spärrtiden oftast tre till fem år.

Stenungsundshem: Nej.

Tjörns Bostad: Har man dåliga referenser blir man nekad, den lägenheten. Har man fått tre nekanden blir man spärrad i 6 månader.

Varbergs Bostad: Om du som sökande har misskött din relation till Varbergs Bostad under de två senaste åren får du inget hyresavtal. Hittills har ingen blivit spärrad på grund av dåliga referenser från en annan värd.

Wallenstam: Hyr inte ut till sökande med dåliga referenser, men har ingen spärr.

Öckerö Bostad: Hänvisar till Boplats Göteborgs regler.

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.