Annons

Ensamstående Lisa nekades lägenhet – så svarar Bostadsförmedlingens vd

Solna Hem & Hyra har berättat om Lisa som med sina tre barn nekades en lägenhet för att värden hade tänkt sig två vuxna och två barn i bostaden. ”Jag kan bara beklaga att det blev så här,” säger Christer Edfeldt, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm, om det inträffade.
Foto: Ida Karlsson/Pressbild
"Jag kan inte bedöma fastighetsägarnas krav," säger Bostadsförmedlingens vd Christer Edfelt, om att ensamstående Lisa nekades en lägenhet i Vireberg i Solna.

Hem & Hyra har skrivit om Lisa Edorsson som först erbjöds men senare nekades ett kontrakt via Bostadsförmedlingen för att värden ville ha två vuxna i lägenheten. Hon uppfyllde alla krav men fick inte hyra bostaden. Christer Edfeldt, vd, Bostadsförmedlingen i Stockholm, hänvisar till att fastighetsägaren har sista ordet vid en förmedling.

– Godkänner inte fastighetsägaren det hyresgästförslag som vi har skickat över trots att hyresgästen uppfyller de krav och villkor som de ställer är det naturligtvis olyckligt. Men det är fastighetsägaren som bestämmer i slutändan, det är ändå deras fastigheter, säger han.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Här fick den bostadssökande beskedet av Bostadsförmedlingen att hon inte fick lägenheten för att den var avsedd för två vuxna och två barn – inte en ensamstående förälder med tre barn. Är det rimligt?

– Jag kan inte bedöma fastighetsägarnas krav. Det är de som bestämmer vilka krav de ska ha. Sen har det ju hänt att vi har tackat nej till samarbete med fastighetsägare som vi tycker har helt tokiga krav. Den bedömningen gör vi alltid. Även om vi vill få in så många lägenheter som möjligt så finns det gränser för vad vi kan acceptera.

Om fastighetsägare kommer med krav eller villkor som är rent diskriminerande blir det inget samarbete med Bostadsförmedlingen, säger han.

Läs ocksåVärd säger nej till ensamstående Lisa – ”lägenheten avsedd för två vuxna och två barn”

– Sen kan det finnas krav i gråzonen där vi ibland måste ta oss en funderare – rimmar det här med bolagets värderingar och vårt uppdrag att det ska vara transparent och rättvis fördelning? Där är det svårt. Där måste man nästan bedöma från fall till fall.

Ni accepterar inte diskriminerande krav men här väljs ensamstående bort.

– Jag kan hålla med om att det kan låta konstigt men i nuläget är det inte aktuellt att bryta samarbetet med den här fastighetsägaren. Jag kan bara beklaga att det blev så här.

Läs ocksåEnsamstående mamma nekas kontrakt

Fastighetsägaren vill av någon anledning att den här lägenheten ska hyras ut till två vuxna och två barn. Det framgick inte i första läget och det är olyckligt. Vi annonserade om bostaden, där de här kraven så småningom framgick.

Annons

Det gjorde det inte. Det stod inte att kravet var två vuxna och två barn.

– Det är det som är det olyckliga i den här historien, att det var för otydligt.

Tycker du att det är acceptabelt att bli nekad på grund av ett dolt krav?

– Dolda krav jobbar vi med att få bort. Självklart är det så att alla inblandade tjänar på att det är så transparent det bara går.

Den bostadssökande uppfyller alla krav i annonsen. Rimmar det med ert uppdrag att det ska vara möjligt att välja bort någon som är ensamstående?

– Det är svårt för mig att säga något om en sådan detalj. Men det är viktigt att kraven framgår från början.

Ni har riktlinjer att ni ska förmedla transparent i ett öppet system efter kötid till den kund som har längst kötid och uppfyller kraven. Hur kan det då bli så här?

– Nu låter det som att det händer ofta. Det gör det verkligen inte. Det kan ju inträffa saker som gör att fastighetsägaren bestämmer sig för att den bostadssökande inte lever upp till de krav och villkor som fastighetsägaren har. Vi på Bostadsförmedlingen kan inte göra något åt det. Men inträffar det så tar vi alltid upp en diskussion med berört bostadsbolag. Vi är bara en mellanhand mellan den bostadssökande och den som äger bostäderna. Det är fastighetsägarna i slutändan som bestämmer vem som ska få bostaden. Men det är alltid viktigt att det är transparent så att man känner att man kan lita på Bostadsförmedlingen och lita på det som står i annonsen. Det är jätteviktigt för vår trovärdighet förstås.

Kan ni fortsätta samarbeta med fastighetsägare som nekar ensamstående lägenheter?

Annons

– Det är väl inte så att de generellt nekar ensamstående lägenheter. Just i den här bostaden så ville fastighetsägaren ha det på det sättet av någon anledning.

Är det möjligt att ha en annons hos er med ett krav på att det ska vara två vuxna och två barn i en lägenhet?

– Jag kan inte på rak arm säga att det är helt oproblematiskt men jag kan heller inte säga ”nej det går absolut inte”. Det jättesvårt att säga vad Bostadsförmedlingens absoluta hållning är i det här. Du får ställa frågan till fastighetsägaren varför de ställde det här kravet, men vi har ju gått med på att förmedla den här lägenheten trots det här lite udda kravet.

Har ni pratat med fastighetsägaren efter det här för att diskutera det som hänt?

– Min uppfattning är att en av mina förmedlingshandläggare har pratat med dem. Exakt vad som har sagts vet jag inte. Generellt är det jätteviktigt för oss att det är tydligt vilka krav och villkor fastighetsägaren ställer så att det framgår från början.

Har ni sådana krav i andra fall också – just att det ska vara två vuxna och två barn i en lägenhet?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag känner inte igen det. Men vi samarbetar med ungefär 200 fastighetsägare som har olika krav och villkor.

Läs också Ensamstående mamma tvingas flytta när Svenska kyrkan säljer Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.