Annons

Pirkko, 86, måste bo i byggröran

Enskededalen Pirkko Kari, 86, har varit sjuk och legat inlagd för vård. Ändå ombads hon flytta ut i en barack på gården. Nu råder full ombyggnation i fastigheten i Enskede som Hyresgästföreningen kan komma att stoppa.

Både Cecilia Abrahamsson och Pirkko Kari har en lång historia i huset på Oxelvägen i Enskededalen. Pirkko Kari har bott där i 60 år och det var Cecilia Abrahamssons släkt som ägde fastigheten innan dödsboet delades och huset såldes till AE Capital. Därefter började också saker hända. Hyresgäster flyttade ut i sådan omfattning att det bara blev Pirkko Kari och mor och dotter Abrahamsson kvar. Men det har varit många turer efter det.

Pirkko Kari berättar hur hela hennes bohag blev flyttat till Södermalm. Hon fick till slut tillbaks sin lägenhet men stora delar av bohaget saknar hon fortfarande. Bland annat en servis.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– De säger att allt finns kvar men hur vet de vad jag saknar, undrar hon och berättar om den dagen värden ville flytta ut även henne personligen till en byggbarack. Det gick hon inte med på.

– Jag vägrade att kliva ur sängen när de ville flytta ut mig till boden. Jag skrattar, men jag håller på att bli tokig, säger Pirkko Kari när hon visar runt i huset som är under full renovering med byggmaterial i vart hörn.

Pirkkos granne, Cecilia Abrahamsson, har i sin tur har föreslagits att byta bort sin lägenhet och komma därifrån genom värdens försorg. Just nu finns ett ärende i hyresnämnden där bytespartnern misstänks för att aldrig komma att flytta till Cecilias lägenhet. Ett skenbytesärende, enligt värdens jurist.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Men det ärendet är ännu inte avgjort. Cecilia Abrahamsson är skarpt kritisk till hur allt gått till med både flyttförslag och de omfattande renoveringarna som pågått sedan efter förra sommaren.

Annons

– Man har bara kört på. I påskas var vi utan varmvatten i sex dagar när de demonterade pannan. Människan är inte värd ett dugg när allt handlar om pengar, säger hon.

När Hem & Hyra frågar ägaren Bo Rönnbäck om förhållandena nekar han kategoriskt till att ha gjort något felaktigt. Han säger att de varit överens med Pirkko Kari om att flytta hennes bohag.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.

– Det finns skriftligt på det. Vi var helt överens om den lägenheten, säger Bo Rönnbäck och säger att det är Pirkkos son Lars Kari som brutit överenskommelsen.

Lars Kari själv har en annan minnesbild än Bo Rönnbäck kring kontraktet på Södermalm. Något sådant skrevs aldrig på, enligt honom.

– Hon flyttade aldrig dit. Det sprack på att lägenheten på Skånegatan plötsligt skulle renoveras. Det kontrakt som hon skulle skriva på var dessutom ett andrahandskontrakt, säger han och berättar att det istället blev aktuellt med ett boende på gården för hans mamma.

– Men innan en överenskommelse hann träffas så kom Hyresgästföreningen på besök och sade att man inte kan bo i en byggbod under hela den tid en renovering tar. Jag föreslog då värden att komma överens med Hyresgästföreningen om villkoren i flytten.

Annons

Bo Rönnbäck förtydligar i ett mail (som återges i en längre version i faktaruta nedan) och bifogar ett mail som Lars Kari skrivit. Där framgår dock inte om något kontrakt verkligen skrivits på:

– Vi finner det mycket märkligt att vi beskylls för felaktigheter då vi hela tiden överenskommit alla turer i detta ärende med henne och sonen. Det bör även tilläggas att Pirkko stortrivs i evakueringslägenheten och kan flytta in i sin nyrenoverade lägenhet om ca 2 veckor, skriver han.

Hyresgästföreningen ifrågasätter framförallt om det finns några godkännanden underskrivna av hyresgästerna. Det är ett villkor för att överhuvudtaget få göra omfattande förändringar i en fastighet. Om det inte finns från hyresgäster eller hyresnämnden kan Hyresgästföreningen komma att ansöka om ett förbud för bygget.

Det säger Bo Rönnbäck att det gör. Men under denna vecka har han inte visat upp det dokumentet när Hem & Hyra frågat efter det.

Fakta: Värdens förtydligande

Bifogar avtalet med Pirkko Karis son.
Beträffande detta har vi hela tiden haft kontakt med honom, erbjudit evakueringslägenheter först på Södermalm dit vi flyttade Pirkkos tillhörigheter tillsammans med Lars Kari. Efter ett tag beslutade han att Pirkko inte kunde ta lägenheten eftersom hon inte hittade hem.Vi fick då flytta tillbaks alla hennes tillhörigheter. Därefter överenskom vi att en villavagn temporärt skulle sättas upp på gården vilket också gjordes. Pirkko ville dock inte bo där och då gjorde vi iordning en evakueringslägenhet åt henne i huset där hon nu bor. All flyttning har ombesörjts av oss. Beträffande ”försvunna attiraljer” så har Pirkko en mängd kartonger i ett av oss hyrt förråd i Haninge, den aktuella servisen finns där. Vi finner det mycket märkligt att vi i texten beskylls för felaktigheter då vi hela tiden överenskommit alla turer i detta ärende med henne och sonen. Det bör även tilläggas att Pikko stortrivs i evakueringslägenheten och kan flytta in i sin nyrenoverade lägenhet om ca 2 veckor.
Allt detta har jag sagt till dig den 27/4, tyvärr har du inte citerat mig rätt.
Beträffande Abrahamsson så förmedlade vi kontakt mellan henne och en boende i Hammarbyhöjden för ett byte. Abrahamsson har godkänt detta skriftligt.
Tyvärr har detta byte dragit ut på tiden då den andra hyresvärden inte ville släppa in vår hyresgäst. Ärendet har varit uppe i nämnden och beslut kommer denna vecka.
Jag anser din artikel full av fel och önskar att din ansvarige utgivare ringer upp mig.

Läs också Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Tornet på åkern blir en ny trea Hyresgäster protesterade – men Halmstadvärden får renovera

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.