HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Platen varnar boende för låsbluff

Motala Platen varnar sina hyresgäster för personer som tycks vara ute efter de boendes låstaggar. Detta efter flera incidenter i Gamla stan.
Foto: Jenny Knutsson
Bostadsstiftelsen Platen i Motala går ut med en varning efter att hyresgäster i Gamla stan råkat ut för personer som vill komma åt deras låstaggar. Bilden är ett montage.

Det var efter att tre hyresgäster under kort tid hört av sig till Bostadsstiftelsen Platen i Motala med i stort sett samma berättelser som hyresvärden valde att agera. Hyresgästerna har berättat om hur de dels fått telefonsamtal och dels träffat personer utanför porten som sagt sig komma från hyresvärden.

— Man ska ha sagt att det är fel på taggarna och att de behöver uppdateras. Men våra hyresgäster har varit smarta och inte lämnat ifrån sig någonting, säger Ulf-Henrik Östlund, marknadschef hos Platen.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

Hyresvärden gick nyligen ut med en varning på sin hemsida.

— När vår personal ställer frågor om lås och taggar så ska de identifiera sig och om vi behöver göra någon åtgärd så ska det föranmälas, helst med ett brev i den egna brevlådan.

Ulf-Henrik Östlund berättar att detta inte är första gången som något liknande inträffar.

Läs ocksåHuskurage sprider sig

— Vi har haft samma problem när vi hade nycklar, då var man ute efter dem, säger han.

Har du någon teori om vad de här personerna är ute efter?

— Det kan nog finnas ett antal olika orsaker, men vi har tidigare haft problem med människor som övernattat i trappuppgångarna. Det har inte ens varit fråga om personer som haft behov av tak över huvudet, utan har handlat om att man tyckt att det har varit för långt att gå hem. Det var ett av skälen till att vi bytte låssystem från nycklar till taggar, för att våra hyresgäster ska känna sig tryggare.

Läs ocksåHyresvärd vill bygga Motalas högsta hus

Även andra centralt belägna fastigheter har fått tagglås efter att Platens kundundersökning visat att det är där och i Gamla stan som hyresgästerna känner sig mest otrygga.

En tagg är en plastbricka som programmeras för varje hyresgäst. Dörren låses upp genom att taggen hålls mot en avläsare i stället för att använda vanlig nyckel. Om en tagg skulle komma på villovägar så kan den enkelt göras obrukbar. Det är billigare att ersätta en tagg än att byta lås i exempelvis en entrédörr.

Platen genomför bytet av låssystem successivt i sitt bestånd och enligt Ulf-Henrik Östlund är det inte klart om samtliga bostadsområden ska få taggsystem.

— Det är en ganska stor investering och dessutom går ju tekniken framåt hela tiden så vi får se vad som händer framöver, säger han.

Platen har inte polisanmält händelserna.

Läs också Råslätt klassas fortfarande som utsatt område Polisen: Det går åt rätt håll i Fröslunda och Lagersberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.