Annons

Privat hyreshöjning klar i Karlskrona

Karlskrona Överenskommelsen om nästa års hyror är klar, men Fastighetsägarnas representant skräder inte orden. ”Det är ingen bra uppgörelse,” säger fastighetsägarnas Tommy Svensson.

Från 1 januari får de hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Karlskrona ny hyra. Höjningen är 71 kronor i månaden. De som har hushållsel inbakad i hyran får ett tillägg med sex kronor i månaden för detta, alltså en total höjning med 77 kronor i månaden.

– Jag tycker att det är en rimlig hyreshöjning utifrån de höjda taxorna från kommunen, säger Nils Lundquist, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Inför hyresförhandlingarna yrkade Fastighetsägarna på en differentierad hyreshöjning med 1,57–2,77 procent i fem steg. De olika nivåerna gällde olika områden där Karlskronas centrala delar skulle få en högre hyreshöjning medan de mer perifera områdena skulle få lägre höjning. Men någon skillnad i nivåer blev det inte.

– Det blev ingen differentiering, Hyresgästföreningen ville inte godta det, säger Tommy Svensson, regionchef för Fastighetsägarna Syd i Blekinge.

– Vi har haft differentierade hyreshöjningar med fem olika nivåer beroende på var i kommunen huset ligger. Vi i Hyresgästföreningen tycker att den differentieringen vi var ute efter har infriats, så vi vill inte fortsätta med det, säger Nils Lundquist.

Annons
Läs ocksåSå blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värdenCowboys i motljus och en rosa spargris.

Att hyrorna höjs med samma krontal för alla lägenheter innebär att de som har höga hyror får en procentuellt sett lägre hyreshöjning än de som har låga hyror. Det innebär i sin tur att differentieringstakten avtar.

Tommy Svensson är missnöjd med att det inte blev någon differentiering av hyreshöjningen, men det finns en sak som skaver ännu mer.

– Det är att man inte valt gå ifrån uppgörelsen med Karlskronahem. De kan inte förhandla på det yrkande vi har lagt. Det här är en återgång till det gamla systemet som var innan lagändringen, säger han.

Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

Hyresgästföreningen har inte velat gå med på en högre hyreshöjning än den Karlskronahem fått. I genomsnitt blir hyreshöjningen som de privata fastighetsägarna får 1,14 procent, vilket ganska väl motsvarar Karlskronahems.

Annons

– Man har inga mandat att träffa andra överenskommelser, det är väldigt tydligt i förhandlingarna. Det är vi inte nöjda med. Vi vill bli behandlade med respekt och som en egen part i förhandlingarna, säger Tommy Svensson.

Fotnot: Den nya hyresförhandlingslagen trädde i kraft 1 januari 2011och innebär att privata fastighetsägare ska förhandla hyrorna utifrån egna premisser. Tidigare gällde att de fick höja hyrorna i nivå med de kommunala bostadsbolagen på orten.

Fakta: Hyreshöjningar i Blekinge 2015

Olofströmshus: 0,5 procent

Sölvesborgshem: 0,9 procent (1,3)

Fastighetsägarna Olofström: 0,9 procent (2,29)

Fastighetsägarna Sölvesborg: 0,9 procent (1,89–2,39)

Fastighetsägarna Karlskrona: 1,14 procent (1,57—2,77)

Karlskronahem: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Karlshamnsbostäder: 1,15 procent (inget yrkande har presenterats)

Ronnebyhus: 1,15 procent (2,6)

Fastighetsägarna Ronneby: i snitt 1,15 procent (1,42–2,72)

Fastighetsägarna Karlshamn: 1,15 (2,23–2,73)

Yrkanden inför förhandlingarna inom parentes.

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.