HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Länsstyrelsen spår ganska kraftigt fall i bostadsrättsbyggandet

Stockholm Vi tror på ett ganska kraftigt fall för bostadsrättsbyggandet men inte för hyresrätter. Det slår Henrik Weston fast efter att ha gjort årets bostadsmarknadsenkät. Kommunerna uppger att det ska byggas 14 356 hyresrätter under 2018 och 2019. Men trenden med att privata hyresvärdar bygger mest fortsätter.

Förra året började det byggas cirka 19 400 bostäder i länet. Men i Länsstyrelsen i Stockholms bostadsmarknadsenkät uppger kommunerna att byggandet kommer att öka till 22 200 stycken bostaäder och under 2019 är siffran 26 500 bostäder.

Uppdelat på hyresrätter räknar kommunerna med att bygga 5 506 hyresrätter i år och 8 850 under 2019. De två kommunerna som säger att de ska bygga flest bostäder är Stockholms kommun och Haninge kommun. De båda ligger också i topp när det gäller byggandet av hyresrätter.

Läs ocksåOckelbogårdar vill sälja hus för att minska underhållsberget

Henrik Weston, utvecklingsledare på Enheten för samhällsplanering på Länsstyrelsen i Stockholm, vad är mest intressant enkäten?

– Det är väl den enorma optimismen i kommunerna, de tror de ska byggas cirka 50 000 bostäder under 2018 och 2019. En grej vi har studsat till på är att Nacka och Salem bedömer att de har balans på bostadsmarknaden om tre år. Men det handlar om balans för alla grupper i samhället och det tror vi inte på.

Tror du på att det kommer att byggas 50 000 bostäder de kommande åren?

Läs ocksåKommun betalade 3,7 miljoner i förskottshyra – fick inga bostäder

– Nej, beroende på att det är så kärvt på bostadssrättsidan. Men det visar på en hög ambition och är positivt.

Hur mycket tror ni att bostadsrättsbyggandet faller?

– Vi tror det blir ett ganska kraftigt fall, det bygger på vad branschen säger själva. Det är svårt att sälja.

Läs ocksåStefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas

De privata hyresvärdarna säger att de ska bygga fler hyresrätter än allmännyttan. Är det en trend?

– Det kan man nog säga, under 2017 uppgav de privata att de skulle bygga 3 076 hyresrätter medan allmännyttan uppgav att de skulle bygga 2 600. Men allmännyttan bygger mer än tidigare år.

Några andra nyheter?

– Det är bekymmersamt att det fortfarande byggs för få lägenheter till personer med funktionsnedsättning, säger han.

Hur vanligt är det att byggare försöker göra om bostadsrätter till hyresrätter?

– Det ökar bland de som bygger både hyresrätter och bostadsrätter och där det är möjligt gör man det när man märker att man inte kan sälja. En spekulation är att  det kan bli så att allmännyttan kommer att köpa bostadsrättsprojekt, samma sak såg vi vid finanskrisen 2008- 2009, säger han.

Läs också Stort intresse för nya hyresrätter i Skillingaryd  Kalmarhem inför rökförbud i all nyproduktion

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.