Annons

Protester mot hyreschock vid renovering i Göteborg

Göteborg En planerad upprustning på Pennygången i Högsbo väcker starka reaktioner bland de boende. Stena Fastigheter vill höja hyrorna med över 60 procent.

Tomas Jellback bor i en femrumslägenhet på Pennygången i Högsbo. Nyligen fick han veta att han riskerar en hyreshöjning på hela 4 000 kronor i månaden – över 60 procent. Orsaken är att fastighetsägaren, Stena Fastigheter Göteborg AB, planerar en omfattande renovering i området, som är byggt i början av 1960-talet.

Första etappen startar i oktober, förutsatt att samtliga berörda hyresgäster godkänner renoveringen. Men planerna har väckt starka reaktioner bland områdets 770 hyresgäster.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Folk är upprörda, ledsna och oroliga, säger Tomas Jellback. De tycker att Stena Fastigheter är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt på de här gamla fastigheterna, genom en diskutabel upprustning som de vill ha sanslöst mycket betalt för.

I går kväll hölls ett välbesökt möte i regi av en nystartad protestgrupp på Facebook, ”Pennygångens framtid”. Tomas Jellback, som även är ordförande i områdets lokala hyresgästförening, var en av deltagarna.

– Det bara vällde in folk i lokalen. Över 100 personer, de stod på utsidan och hängde in genom fönstren. Det här är något som engagerar, ett gemensamt intresse för i stort sett samtliga hyresgäster som bor här.

Annons
Läs ocksåSmåbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

I ett brev till hyresgästerna har Stena Fastigheter angett vad bolaget anser är rimliga hyresnivåer efter upprustningen. En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter skulle enligt en sådan bedömning kosta 3 600 kronor i månaden. Fem rum och kök på 83 kvadratmeter skulle höjas till 9 900 kronor per månad.

Stena Fastigheter vill bland annat lägga in ekparkett och ersätta gemensamma tvättstugor med tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet. Renoveringsplanerna omfattar även fasadbyte, nya entréer samt balkonger.

Enligt Tomas Jellback är de flesta boende överens om att en upprustning av de gamla husen är nödvändig. I samband med stambyte kan det också vara rimligt att betala för en viss standardhöjning, resonerar han. Men de hyror som nu är på tal ligger långt bortom en sådan nivå.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

– Det folk hakar upp sig på är prislappen, säger Tomas Jellback. Flertalet känner att det är ocker Stena håller på med, lyxsanering. Ut med de fattiga och in med de rika som kan betala. De flesta vill ju bo kvar, men inte till den pengen.

Annons

Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter, ska till tidningen Direktpress Göteborg ha sagt att det kan röra sig om en tredjedel av hyresgästerna på Pennygången som kanske inte vill, eller kan, bo kvar efter upprustningen av ekonomiska skäl.

Per Limdal avböjer kommentarer till Hem & Hyra.

Läs också Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta" Forskare: Störningar får flest att flytta vid renoveringar Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.