Annons

Protester mot hyreschock vid renovering i Göteborg

Göteborg En planerad upprustning på Pennygången i Högsbo väcker starka reaktioner bland de boende. Stena Fastigheter vill höja hyrorna med över 60 procent.

Tomas Jellback bor i en femrumslägenhet på Pennygången i Högsbo. Nyligen fick han veta att han riskerar en hyreshöjning på hela 4 000 kronor i månaden – över 60 procent. Orsaken är att fastighetsägaren, Stena Fastigheter Göteborg AB, planerar en omfattande renovering i området, som är byggt i början av 1960-talet.

Första etappen startar i oktober, förutsatt att samtliga berörda hyresgäster godkänner renoveringen. Men planerna har väckt starka reaktioner bland områdets 770 hyresgäster.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Folk är upprörda, ledsna och oroliga, säger Tomas Jellback. De tycker att Stena Fastigheter är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt på de här gamla fastigheterna, genom en diskutabel upprustning som de vill ha sanslöst mycket betalt för.

I går kväll hölls ett välbesökt möte i regi av en nystartad protestgrupp på Facebook, ”Pennygångens framtid”. Tomas Jellback, som även är ordförande i områdets lokala hyresgästförening, var en av deltagarna.

– Det bara vällde in folk i lokalen. Över 100 personer, de stod på utsidan och hängde in genom fönstren. Det här är något som engagerar, ett gemensamt intresse för i stort sett samtliga hyresgäster som bor här.

Annons
Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

I ett brev till hyresgästerna har Stena Fastigheter angett vad bolaget anser är rimliga hyresnivåer efter upprustningen. En etta med kokvrå på 21 kvadratmeter skulle enligt en sådan bedömning kosta 3 600 kronor i månaden. Fem rum och kök på 83 kvadratmeter skulle höjas till 9 900 kronor per månad.

Stena Fastigheter vill bland annat lägga in ekparkett och ersätta gemensamma tvättstugor med tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet. Renoveringsplanerna omfattar även fasadbyte, nya entréer samt balkonger.

Enligt Tomas Jellback är de flesta boende överens om att en upprustning av de gamla husen är nödvändig. I samband med stambyte kan det också vara rimligt att betala för en viss standardhöjning, resonerar han. Men de hyror som nu är på tal ligger långt bortom en sådan nivå.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.

– Det folk hakar upp sig på är prislappen, säger Tomas Jellback. Flertalet känner att det är ocker Stena håller på med, lyxsanering. Ut med de fattiga och in med de rika som kan betala. De flesta vill ju bo kvar, men inte till den pengen.

Annons

Per Limdal, fastighetschef på Stena Fastigheter, ska till tidningen Direktpress Göteborg ha sagt att det kan röra sig om en tredjedel av hyresgästerna på Pennygången som kanske inte vill, eller kan, bo kvar efter upprustningen av ekonomiska skäl.

Per Limdal avböjer kommentarer till Hem & Hyra.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.