Annons

Protester mot nedläggning av populär verksamhet

Enköping Beslutet att lägga ned Lokalen på Kärrhöksgränd i Enköping väcker starka känslor. Facebook-gruppen Rör inte lokalen har redan över 1 300 medlemmar.

Dessutom har företrädare för Lokalen satt upp lappar i portarna där hyresgäster uppmanas att skriva på.

–Samma dag vi fick veta det här fick vi in 47 namn. Sedan dess dräller det in folk som vill veta vad som händer, säger föreståndaren Ann-Sofie Millberg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sedan verksamheten startade för 20 år sedan med ekonomiskt stöd från hyresvärden Akelius och Hyresgästföreningen har den varit ett viktigt nav i området och en livlina för många hyresgäster, både på Lillsidan och i andra delar av Enköping. Till Lokalen, som den kort och gott kallas, har man kunnat komma för att få hjälp med att fylla i blanketter, få stöd inför ett tandläkarbesök, pyssla eller bara ta en kopp kaffe och prata bort en stund.

Men härom veckan kom beskedet om att verksamheten läggs ned och Ann-Sofie Millberg, som jobbat här i 23 år, är varslad om uppsägning. Hon är förkrossad.
— Jag vet inget annat än det här, det här är ju mitt liv.

Annons

Enligt henne går stämningen bland dem som brukar besöka lokalen inte att beskriva efter beskedet.
– Det är hemskt att höra hur alla upplever att de kommer att ha det efter Lokalen. De säger att det inte finns ett liv efter Lokalen, säger hon.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Akelius har tillsammans med Hyresgästföreningen och Enköpings kommun drivit verksamheten i lokalen. Men nu har Akelius tröttnat.
–Vi bidrar med 100 000 kronor per år, plus att vi har efterskänkt hyran. Totalt blir det 160 000 kronor. Utslaget på 465 lägenheter blir det ganska mycket pengar per hyresgäst.

Enligt Henrik Källåker är det bara runt fem procent av de boende som utnyttjar verksamheten i Lokalen.
– Det känns inte rättvist. Nu tänker vi gå ut och fråga hyresgästerna vad de vill ha. Det vore bra att hitta på någonting annat för de här pengarna.

Annons

Hem & Hyra har inte lyckats nå Maria Borg, chef för projekt- och organisationsenheten, för en kommentar.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.