Annons

Rabatter försvinner hos Platen

Motala ​Hyreshöjningar på upp till 1 500 kronor väntar en del av Bostadsstiftelsen Platens hyresgäster de närmaste fem åren. Platen och Hyresgästföreningen har kommit överens om hur ett rabattsystem, som har kritiserats som orättvist, ska avvecklas.

​Sammanlagt berörs omkring 1 300 hyresgäster av rabattsystemet, som infördes 1 juli 2002. Lagstiftningen hade ändrats och enligt de nya reglerna ska likvärdiga lägenheter ha samma hyra. Hos Platen visade det sig finnas stora skillnader mellan olika områden och hus. Lägenheter i populära områden kunde ha betydligt lägre hyra än motsvarande i mindre attraktiva områden.

Platen och Hyresgästföreningen kom överens om hur utjämningen skulle ske, men eftersom det visade sig att hyreshöjningarna i vissa områden skulle bli kraftiga, upp till 3 000 kronor i månaden, valde man att ge hela höjningen i rabatt under en tioårsperiod. Samtidigt har nya hyresgäster som flyttat in sedan dess inte fått rabatt, vilket har upplevts som orättvist. Gunnar Flodin, affärsutvecklare hos Platen, tar en femrumslägenhet på Guldkullen som exempel:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om man flyttade in hösten 2002 har man betalat 350 000 kronor mer i hyra än någon som flyttade in på våren samma år, säger han.

Men från och med nästa sommar ska rabatterna bort och nu har Platen och Hyresgästföreningen kommit överens om hur det ska gå till. Även om de berörda hyresgästerna känt till vad som väntar i tio år, väljer parterna att genomföra förändringen stegvis. Rabatten minskar med som mest 300 kronor per år under fem år. Efter den perioden kommer de flesta som berörs att betala full hyra för sina lägenheter. Undantaget är Guldkullen, där 45 hyresgäster i dag har en rabatt på mellan 2 000 och 2 500 kronor i månaden. För sex hyresgäster i området är rabatten närmare 3 000 kronor. Hur och när resten av rabatten ska tas bort där återstår att komma överens om.

Rabatterna innebär att Platen gått miste om totalt drygt tio miljoner kronor i hyresintäkter.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Vi behöver de här tio miljonerna till underhåll, det råder det ingen tvekan om, säger Gunnar Flodin.

Båda parter säger sig vara nöjda med uppgörelsen.

– Det svåra har varit att hitta en vettig avvägning. Det tycker jag att vi har gjort nu, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

Han konstaterar att hyreshöjningen kan bli kännbar för många hyresgäster, även om den genomförs stegvis, men att den är nödvändig om man ska följa lagen. Gunnar Flodin räknar med att det kommer att finnas hyresgäster som inte kan eller vill betala full hyra och flyttar.

– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa dem att hitta någon annan lägenhet, säger han.

Annons

Oroliga hyresgäster har hört av sig, både till Platen och till Hyresgästföreningen.

– Det har gått många rykten och en del tror att vi ska ta bort alla våra rabatter. Så är det inte, säger Gunnar Flodin.

Men det är inte säkert att målet, rättvisa hyror, uppnås fullt ut. Mycket kan ha hänt i lägenheterna på tio år och därför planeras en genomgång av hela Platens bestånd under 2012. Om det visar sig att en del lägenheter inte har den hyra de borde ha, kan det leda till nya justeringar, och rabatter, innan det gamla systemet ens har hunnit fasas ut.

Fakta: Omfördelningsrabatter

2 937 kronor är den högsta rabatten per månad. Den lägsta är 2 kronor.
Största rabatterna har hyresgäster på Guldkullen, i Tegelviken och Gamla stan.
De flesta berörda,1 152 hyresgäster, har en rabatt på högst 1 000 kronor i månaden.
För en exempellägenhet med en rabatt på 650 kronor blir effekten en hyreshöjning på 150 kronor om året 2012-2015 samt 50 kronor 2016.
Eventuella ordinarie hyreshöjningar tillkommer.Källa: Bostadsstiftelsen Platen. Antal lägenheter/hyresgäster avser siffror som var aktuella på försommaren.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.