HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sluga råttor sätter skräck hos hyresgäst

Malmö I över ett år har råttor gäckat hyresgästen i Malmö. Råttorna har överlistat både Anticimex och hyresvärden. Den drabbade hyresgästen, som fångat tre råttor i sitt kök, har fått nog.
Foto: Hyresgästen
Hyresgästen i centrala Malmö har själv fångat tre råttor i sitt kök. Bland annat den här.

Det var en lördag morgon när hyresgästen satt och åt frukost i sitt kök som han hörde ett ovanligt ljud under köksbänken. När han öppnade skåpsdörrarna satt där en livs levande råtta.

– Jag tänkte bara: va fan!

Läs ocksåRåttbesök plågar hyresgäster i Bunkeflostrand

– Jag stängde och satte för luckorna så att råttan inte skulle komma ut i lägenheten, berättar hyresgästen nu för Hem & Hyra.

Redan under sommaren hade han hört krafsande i väggarna men det här var första gången en råtta tog sig in i lägenheten. Under den följande tiden fångade han totalt tre råttor i köket i lägenheten på Möllevången i centrala Malmö. Anticimex hittade ett råttbo bakom panelen och den privata hyresvärden har sedan dess försökt råda bot på situationen.

Värden upptäckte bland annat ett hål i ett rörschakt intill köket men trots åtgärder med nät och fogskum har det inte hjälpt. Råttorna fortsätter ta sig in i fastigheten. Därför har hyresgästen nu vänt sig till miljöförvaltningen. Hyresgästen berättar om råttbon i rabatterna och om en port som ständigt står öppen.

Läs ocksåRåttor och fuktskador i lägenhet – nu kräver hyresgästen åtgärder

– I helgen var det en råtta i trapphuset som några barn släppte ut. Jag blir så förbannad när jag tänker på det, säger hyresgästen, som inte vill ha med sitt namn i tidningen.

Han tycker inte att hyresvärden har ansträngt sig tillräckligt. Anticimex anser att de gjort sitt och menar att värden måste vidta åtgärder i hela fastigheten.

– Både vaktmästaren och Anticimex säger att de inte vet vad mer man kan göra och jag har till punkt och pricka följt deras anvisningar. Det är ju inte rimligt att jag bor med råttor i mitt kök. Det är faktiskt helt sjukt. Jag får intrycket att hyresvärden upprätthåller det minimala i fastigheten och att man bara ägnar sig åt ytliga åtgärder.

Läs ocksåExperten: Därför är råttorna inte rädda för oss
En av råttorna som hyresgästen har fångat i sin lägenhet.

Under den varma sommaren var det lugnt och råttfritt i hyresgästens lägenhet men nu hör han återigen hur råttorna krafsar i väggarna. Han är rädd för att de ska ta sig in i lägenheten, liksom i vintras.

– Jag är ingen råttexpert men jag befarar att de inte kommer att hållas ute av fogskum och hönsnät för evigt. Jag bor på fjärde våningen och är rimligen inte den enda drabbade, säger hyresgästen.

Råttproblemen har pågått så länge nu att hyresgästen påverkas känslomässigt.

– Jag är inte råtträdd men det jobbiga är att jag börjar bli paranoid. Så fort jag hör krafsande så blir jag stressad. Det är klart att det påverkar livet, det är mycket energi som gått åt till detta. Jag hörde råttorna i väggen senast idag, säger hyresgästen.

Hyresgästen är också rädd för att hyresvärdens nästa åtgärd kommer att vara att riva ut och helrenovera köket med en hyreshöjning som följd. Miljöförvaltningen hänvisar hyresgästen till Hyresgästföreningen när det gäller just det. ”Om de åtgärder som krävs för att komma tillrätta med problemet är att renovera köket och göra en så kallad standardhöjning så är det något som hyresvärden har rätt att göra”, skriver miljöförvaltningen till hyresgästen. Hyresgästföreningen bekräftar det som miljöförvaltningen säger.

– Det blir ett moment 22 för hyresgästen. Men det är samma sak som när man drabbas av fukt och mögel i ett badrum och det behöver renoveras. Då väljer hyresvärden att höja standarden och det höjer i sin tur hyran, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

– Om miljöförvaltningen förelägger hyresvärden att åtgärda problemen kan det i förlängningen bli så att hyran höjs, säger Josephine Stensson.

Hyresvärden Willhem beklagar råttsituationen i hyresgästens hus och man medger att man inte lyckats stoppa råttorna. I ett mejl svarar Madeleine Wetterström, kommunikations- och marknadschef, att problemet med råttor generellt är stort i Malmö.

Dessutom skriver hon: ”Efter att vi mottagit anmälan om ärendet har vi genomfört ett antal åtgärder för att komma till rätta med problemet hos hyresgästen. Vi har åtgärdat hål som fanns bakom köksinredningen och satt för gallernät på avluftare på vinden som ligger ovanför den berörda lägenheten. Även Anticimex har varit på plats och filmat bakom köksinredningen. Dock har våra åtgärder tyvärr inte hjälpt fullt ut, vilket vi beklagar. Vi kommer givetvis att fortsätta felsökningen enligt Anticimex rekommendationer och bland annat sätta råttfällor på avloppen för att bli av med problemet.”

Fakta: Sex sätt att slippa råttor

  1. Håll uppsikt på vinden.
  2. Håll rent i källare. Placera kartonger på hyllor.
  3. Kontrollera luftningsrör från toaletten upp till vinden.
  4. Se till att mat inte ligger framme.
  5. Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast samt att det finns vatten i dem som hindrar gnagarna.
  6. Se till att så kallade genomföringar, till exempel under diskbänken, för rör och kablar är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

Källa: Anticimex

Läs också Hjälp! Råttorna gnager för miljoner - "Aldrig sett så stora" Så svarar värdarna om gnagarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.