Annons

Hjälp! Råttorna gnager för miljoner – ”Aldrig sett så stora”

Gotland Det började med ett krafsande ljud och slutade med evakuering och en nota på över sex miljoner kronor. Gösta Rundbys radhus blev invaderat av råttor - ett problem som vuxit de senaste åren, visar Hem & Hyras kartläggning.
Foto: Roland Hejdström
"Jag har aldrig sett så stora råttor förut", säger Gösta Rundby och måttar med händerna.

Det var förra året som Gösta Rundby lade märke till ett konstigt ljud hemma i hyreslägenheten i Klintehamn.

– Det var så underliga läten, jag trodde först att det kom från fåglar. Det var ett väldigt liv på natten, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Krafsandet kom under golvet på radhuset. Ute på gräsmattan såg han en råtta som sprang och sedan fler och fler. Hos grannen hade en till och med tagit sig in i köksskåpet.

– Jag tyckte det var hemskt. Jag har sett ungefär 20–25 stycken och det är stora råttor, ordentliga, säger Gösta Rundby.

På senare tid har råttor blivit ett allt vanligare problem för många fastighetsägare i landet. Statistik som Hem & Hyra tagit del av visar att antalet råttsaneringar har ökat med över 50 procent de senaste sju åren.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

För hyresgästerna innebär råttorna framförallt obehag och störande ljud och lukt. Och för hyresvärdarna kan de orsaka stora skador på bland annat rör- och elledningar. Men att få bukt med dem kan vara svårt och kostsamt. Det visar fallet med radhuset i Klintehamn.

– Det är ett exceptionellt ärende, vi har inte varit med om något liknande, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Annons

Efter att Gösta Rundby slagit larm satte hyresvärden Gotlandshem först ut fällor, men utan resultat. Då anlitades en skadedjursfirma som i flera omgångar använde både fällor och gift, men utan att lyckas.

Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Till slut tvingades vi inse att vi inte klarade ut det här med konventionella metoder. Vi var tvungna att öppna upp golvet där det var värst och se hur det ser ut, förklarar Johan Malmros, fastighetschef på Gotlandshem.

Synen som mötte dem visade att det var fullt med råttbon under hela radhuslängan. Råttorna hade även orsakat stora skador på avloppsledningar, isolering och stommen.

– Vi var tvungna att ta bort golvet i hela längan. Vi fick gjuta en platta så det blir omöjligt för råttorna att återetablera sig där, förklarar Johan Malmros.

Radhuslängan med fem lägenheter fick totalrenoveras med bland annat nya kök och badrum. Kostnaden landade på drygt 6,2 miljoner kronor. Alternativet hade varit att riva huset. Under renoveringen fick Gösta och hans grannar evakueras till ett tillfälligt boende under sex månader.

Annons

Enligt Gotlandshem finns råttor i alla kvarter men Klintehamn har varit särskilt utsatt av okänd anledning. Att problemen i radhuset blev så stora beror troligen på att djuren inte upptäcktes i tid. Enligt hyresvärden är det därför viktigt att de boende hör av sig direkt.

– Det handlar om att hinna få ut fällor innan de har etablerat sig för mycket, säger Johan Malmros.

I Klintehamn har Gösta Rundby fått flytta tillbaka till radhuset och några råttor har han inte sett till ännu.

– Nej, de verkar inte ha kommit till­baka hos mig i alla fall, säger han.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.