Annons

Råttorna intog deras hem

Landskrona När råttan fastande med benet i fällan och gnagde sig loss fick familjen Agrell nog. Nu flyr de sin råttinvaderade lägenhet. – Jag tänker aldrig sätta min fot hos Heimstaden igen, säger Jenny Agrell.

​Jenny Agrell låter trött efter tre veckors sömnlösa nätter. Så lång tid har det gått från det att de upptäckte de två råtthålen under köksbänken till det att de packade det nödvändigaste och lämnade lägenheten i centrala Landskrona för gott.

Annons
– Jag blev fruktansvärt rädd när jag såg de där hålen. Min ene son blir lätt sjuk och råttor för ju sjukdomar med sig.
Jenny kontaktade hyresvärden utan respons och ringde därför själv till Anticimex. De konstaterade snabbt att det sannolikt finns ett bo under huset, bland avloppsledningarna.
– De satte upp fällor men kunde inte göra mer utan hyresvärdens tillstånd, säger Jenny.
En natt vaknade familjen av att en fälla slog igen. På morgonen fanns bara ett råttben kvar – råttan hade gnagt sig fri och hittades under köksvasken. Nu har familjen sagt upp lägenheten med omedelbar verkan.
– Heimstaden har inte gjort någonting. Efter flera dagar konstaterade deras områdesansvarige bara att han inte fått tag på Anticimex och sedan gick han på semester. De har inte ens varit här. Tidigare i år granskades – och friades – Heimstaden i Landskrona av Fastighetsägarnas ansvarsnämnd. Detta sedan bolaget hamnat överst på Hem & Hyras lista över de värdar som Hyresgästföreningens medlemmar klagar mest på.

Värden: ”En kommunikationsmiss”

– Jag får hålla med Jenny här. För hennes del har det tagit alldeles för lång tid att få hjälp och vi skulle ha varit tydligare i vår kommunikation med henne, säger Benny Thell,
Heimstadens fastighetschef till Hem & Hyra.
– Semestrar och sådant har kommit i vägen och det har inte funkat mellan oss och Anticimex.
Bostadsbolaget har nu satt in ”råttstopp” i avloppsstammen för att hindra att fler råttor tar sig in.

Annons
Fakta: Så stoppar du råttan

• Se till att dörrarna sluter tätt och att det finnas galler för ventilerna.• Vatten i golvbrunnarna gör det svårare för råttan att ta sig fram. • Ett stökigt soprum är råttans dröm – se till att det finns ordentliga sopkärl och håll golvet fritt från skräp som råttan kan glufsa i sig. • Buskage nära husväggen bör hållas vältrimmade – där gillar råttan att gömma sig och gräva gångar och bygga bon. Källa: Jörgen Gullstrand, Anticimex

 

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Hyresbasen om direktaviseringen i Malmö: ”Fel att göra så” Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner” Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån" Johan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.