HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Regeringen: HGF-medlemskap ingen nödvändig utgift

Nyheter Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ska inte ingå i riksnormen för försörjningsstöd, slår regeringen fast i ett beslut. Beskedet möts med besvikelse på Hyresgästföreningen.

Riksnormen för försörjningsstödet fastställs av regeringen och är ett slags miniminivå. Den ska täcka kostnader som anses lämpliga att schablonisera och som utgör nödvändiga vardagsutgifter. Medlemsavgiften i Hyresgästföreningen bedöms alltså inte höra till dem.

– Regeringen menar att det inte är lämpligt att lägga in sådana utgifter i riksnormen, eftersom det inte är några vardagsutgifter, säger Karin Stillerud, kansliråd på socialdepartementet.

Läs ocksåMargarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjernamatpriserna stiger

Hon påpekar att det finns möjligheter att vid behov söka försörjningsstöd ”för sin livsföring i övrigt” som det står i lagen. Då är det upp till kommunerna att bedöma vilka behov – exempelvis av medlemskap i Hyresgästföreningen – som kan finnas i det enskilda fallet.

Regeringens besked var en missräkning för Hyresgästföreningen.

– Vi hade fått signaler som vi tolkat som att de skulle gå på vår linje och låta medlemsavgiften ingå i normen. På det sättet är jag lite besviken. Men vi får fortsätta att jobba med frågan, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyranTvådelad bild där man dels ser en svart silhuett, dels Ludvikahems logga på en husvägg.

Organisationen har drivit kravet i flera år. Bland annat har man pekat på att människor som är i behov av ekonomiskt bistånd för sin försörjning är en utsatt grupp som löper ökad risk att få problem i sin relation till hyresvärden, och därmed kan behöva det stöd och den juridiska hjälp som ett medlemskap i föreningen ger.

– Dessutom är det ganska många kommuner som idag medger bistånd för medlemsavgiften. Vi menar att det vore bra om kommunerna behandlade de svagaste medborgarna lika över hela landet.

Medlemsavgiften i Hyresgästföreningen ligger på mellan 75 och 85 kronor i månaden.

Läs ocksåNy dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå"plusval, tapeter, försörjningsstöd, socialbidrag
Läs också Inget prövningstillstånd för fall om svartkontrakt och bidrag Kommunen fortsätter neka hyresgäster med svartkontrakt bidrag - väntar på fler domar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.