Annons

Regeringen: HGF-medlemskap ingen nödvändig utgift

Nyheter Medlemsavgiften till Hyresgästföreningen ska inte ingå i riksnormen för försörjningsstöd, slår regeringen fast i ett beslut. Beskedet möts med besvikelse på Hyresgästföreningen.

Riksnormen för försörjningsstödet fastställs av regeringen och är ett slags miniminivå. Den ska täcka kostnader som anses lämpliga att schablonisera och som utgör nödvändiga vardagsutgifter. Medlemsavgiften i Hyresgästföreningen bedöms alltså inte höra till dem.

– Regeringen menar att det inte är lämpligt att lägga in sådana utgifter i riksnormen, eftersom det inte är några vardagsutgifter, säger Karin Stillerud, kansliråd på socialdepartementet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon påpekar att det finns möjligheter att vid behov söka försörjningsstöd ”för sin livsföring i övrigt” som det står i lagen. Då är det upp till kommunerna att bedöma vilka behov – exempelvis av medlemskap i Hyresgästföreningen – som kan finnas i det enskilda fallet.

Regeringens besked var en missräkning för Hyresgästföreningen.

Annons

– Vi hade fått signaler som vi tolkat som att de skulle gå på vår linje och låta medlemsavgiften ingå i normen. På det sättet är jag lite besviken. Men vi får fortsätta att jobba med frågan, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåUnik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyraHem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu har en göteborgare fått sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

Organisationen har drivit kravet i flera år. Bland annat har man pekat på att människor som är i behov av ekonomiskt bistånd för sin försörjning är en utsatt grupp som löper ökad risk att få problem i sin relation till hyresvärden, och därmed kan behöva det stöd och den juridiska hjälp som ett medlemskap i föreningen ger.

– Dessutom är det ganska många kommuner som idag medger bistånd för medlemsavgiften. Vi menar att det vore bra om kommunerna behandlade de svagaste medborgarna lika över hela landet.

Annons

Medlemsavgiften i Hyresgästföreningen ligger på mellan 75 och 85 kronor i månaden.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.
Läs också Margarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjerna Lånade pengar och for utomlands – ville ha bidrag till hyran Ny dom: Rätt att neka bidrag för nya tapeter - "behövs inte för skälig levnadsnivå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.