Annons

Rekordhyresgästen som gillar dataspel och hårdrock

Malmö Lars Landgren, 64 år, är en helt vanlig hyresgäst. Men han har ett betydligt längre perspektiv än vad de flesta har. Han har bott nästan hela sitt liv i samma hyresrätt på Augustenborg i Malmö
Foto: Anders Paulsson

I hallen hemma hos Lars Landgren står en upp och nedvänd cykel på golvet när vi träffar honom. Han brukar ta sig runt i staden på den men idag fick han ställa in cykelturen och nu försöker han laga en irriterande punktering.

Han flyttade in i den här lägenheten när han bara var några år gammal. I vuxen ålder tog han över föräldrarnas kontrakt och sedan dessa har han blivit kvar.

Vad minns du från när din familj flyttade in i hyresrätten här på Augustenborg?
– Ingenting egentligen, brorsan och jag var ju så små då. Sedan när man kom upp i tonåren hade man ju en massa kompisar och sprang omkring här och lekte. Det var bra. Det var sextiotal då, jag är född 1956 och en gammal gubbe nu. Man stack upp till sina kompisar och spelade kort eller monopol. Jag minns inte riktigt allt men man gjorde alltid någonting.
Var det en bra tid i ditt liv?
– Jadå, det var det.
Har du någon hobby som du sysselsätter dig med idag?
– Nu har min dator gått sönder men jag är intresserad av dataspel. Där kan man sitta en hel dag, tiden går dösnabbt. Man kunde kanske sätta på datorn vid halv tio och sen tittade man klockan och så var den plötsligt sex på kvällen. Det är såna där actionspel, skjutaspel, och så ishockeyspel. Jag spelar bara ensam, mot datorn. Men det är lite grejer som fattas i den just nu.
Ser din lägenhet fortfarande ut som den gjorde från början?
– Det gör det nog på ett ungefär. På utsidan av huset var det plåt innan men nu är det bruk eller något sådant som de har satt dit, så det ser bra ut ut mot Lantmannagatan. Lägenheten som jag bor i är rätt så hyfsad i alla fall.

Augustenborg i Malmö

Hur har området förändrats under tiden som du har bott där?
– Det har förändrats en del här, i alla fall under de senaste 40 åren, men jag kan liksom inte säga exakt vad det är som har hänt.
Hur har har kontakterna med grannarna sett ut genom åren?
– Det har varit bra. Det var en här som jag tidigare sprang in och drack kaffe hos var och varannan dag. Men det är bara en tre-fyra stycken som jag umgås med idag.
Har du någon favoritplats i din stadsdel eller någon annanstans i Malmö?
– Jag har det inte idag men jag hade det tidigare. Det var en pub som hette Mattssons. Det var olika band som spelade där och så satt man och och drack öl. Där hade man mycket roligt. Den låg någonstans på smågatorna i närheten av Stortorget men finns inte längre kvar.
Du har fortsatt att vara hyresgäst, och blivit kvar i Malmö, under alla dessa år. Varför blev det så tror du?
– Man trivs ju här med grannarna och allt sånt. Jag har liksom aldrig haft den där tanken att ”nu flyttar jag från Malmö”. Så har det aldrig varit för mig.
Hur har du påverkats av året med pandemin?
– Man får hålla avstånd men inte låta det gå till överdrift. Man vill ju inte bli sjuk.

Fakta: Lars Landgren

Ålder: 64 år gammal.
Bor: Hyresrätt hos MKB på Augustenborg i Malmö.
Yrkesliv: idag är han förtidspensionär. Tidigare var han metallarbetare och tillverkade reservdelar åt Tetra Pak.
Familj: singel.
Lyssnar helst på: Hårdrock. ”AC/DC till exempel. Eller Status Quo, fast det är ju inte hårdrock men bra i alla fall”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.