Annons

Granskning: Lägenheterna som rundar bostadskön i Skåne

Skåne Vi har kartlagt specialavtalen som kan ge skyhög hyra och ta bort värdens ansvar. Läs om mellanhandsföretagen som sätter vårt hyressystem ur spel.

Sedan början av 2018 har över 860 lägenheter försvunnit från den vanliga hyresmarknaden i Skåne via blockuthyrningar. Majoriteten av dessa lägenheter hyrs ut till studenter, äldre och personer med särskilda behov, precis som det var tänkt när blockuthyrningarna reglerades i hyreslagen på 80-talet. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det finns även andra exempel. Under perioden vi har granskat står mellanhandsföretag bakom var femte avtal. De hyr vidare dyrt till någon som i sin tur hyr vidare.

– Uthyrning i fler led tror jag inte att man hade för ögonen när man införde systemet, säger Rune Thomsson, före detta hyresråd i hyresnämnden samt Svea hovrätt och kunnig i ämnet.

Annons

Oftast rör blockuthyrningarna studentbostäder eller lägenheter för personer som lever med någon form av extra stöd. Men det finns även helt andra typer av exempel:

Läs ocksåMellanhanden delar hyreshuset i två
  • 82 lägenheter i Skåne kontrolleras av kommersiella mellanhänder som förvandlar lägenheter till hotell för företag. Läs Hem & Hyras granskning av lägenhetshotellen här.
  • Fem avtal rör lägenheter som disponeras av mellanhandsföretag som hyr ut  bostäder till Malmö stad som sedan placerar hemlösa där till skyhöga kostnader. Hem & Hyra har tidigare rapporterat om detta i granskningen Bostad till varje pris. Läs om situationen på Brobygatan i Malmö här.
  • I Lund har hundratals lägenheter på flera olika adresser avtalats specifikt för att inhysa nyanlända.
  • Lägenheter i Kristianstad är vikta åt personer knutna till ett lokalt idrottslag.

Det är hyresnämnden som ger dispens för blockuthyrningsavtal, vilket gör det möjligt att hyra ut lägenheter till andra villkor än i fallet med en vanlig hyresrätt. Det gäller bland annat hyra, besittningsskydd och vem som ansvarar för underhåll. Möjligheten till högre hyra är inte tänkt att belasta vanliga hyresgäster när avtalen riktar sig mot företag och kommuner.

Rune Thomsson och Susanne Björkman Ragnarson.

De senaste sju åren har det lämnats in över 160 ansökningar om blockythyrningar i Skåne och det blir allt vanligare. I princip alla godkänns. Rune Thomsson menar att nämnden skulle kunna neka mellanhänderna.

– Ja, man skulle kunna säga att det är rakt genom kommersiellt syfte.

Annons
Läs ocksåCarolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Susanne Björkman Ragnarsson är hyresråd och chef för hyresnämnden i Malmö.

– I nämnden beviljar vi dispens från de regler som normalt finns. Vi tar inte hänsyn till om det hyrs ut i flera led. Däremot måste det finnas en motivering, säger hon.

Fakta: Blockuthyrning
  • Är ett bostadshyresavtal med inslag av villkor från lokalhyresavtal.
  • Flera förutsättningar ska vara uppfyllda för att få godkänt i nämnden: Det ska gälla minst tre lägenheter. Hyresgästen ska ha för avsikt att hyra ut i andra hand. Det ska finnas ett ”seriöst behov” av uthyrningen, enligt förarbetena till lagen.

Så ändras reglerna:

  • Ansvar för underhåll kan läggas på hyresgäst istället för värd. Det vill säga på företaget som hyr i första hand och inte på personen som bor.
  • Uppsägningstiderna kan se annorlunda ut.
  • Hyresnivåerna är inte beroende av samma regler som i ett vanligt bostadshyresavtal. Summan prövas inte av nämnden. Grunden är att parterna, tex fastighetsägaren och företaget eller kommunen själva ska komma överens.
Fakta: 864 blockhyrda lägenheter – så används de

Fotnot: Avtal som godkänts, fått dispens, under 2018 och fram till augusti 2019.

Fakta: Allt fler blockuthyrningar i Skåne

Fotnot: Visar antal ansökningar under perioden.

Läs också Bodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver" Efter massvräkningarna: Lurade hyresgäster kan inte rikta krav mot fastighetsägaren Efter massvräkningarna: Företagslägenheter blir vanliga hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.