HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rena räntechocken för hyresgästerna i Trosa

Trosa Mer än var fjärde krona som Trobos hyresgäster betalar i hyra går till räntor på bolagets lån. "Ja, vi har en tung belastning på lånesidan", konstaterar styrelseordföranden Sune G Jansson.
Den genomsnittlige hyresgästen i Trosa bor i ett nytt hus, betalar höga räntekostnader och har extremt hög hyra.

När Hem & Hyra granskade de kommunägda bostadsbolagens ekonomi, läs här, stack Trosabygdens Bostäder ut.

Trobo, som företaget också kallas, har bra rörelseresultat och en stark vinstmarginal men redovisar ändå ett förlustresultat på sista raden i bokslutet.

Läs ocksåNya ägardirektiv för Mitthem

Förklaringen är att det lilla Trosaföretaget dragit på sig extremt höga låneräntor i förhållande till hyresintäkternas storlek.

Av 65 miljoner kronor som kommer in i hyror går 17 miljoner – alltså mer än var fjärde krona – ut i ränteutgifter och borgensavgifter. Det äter upp hela vinsten från själva verksamheten på 14 miljoner.

Totalt har Trobo tagit externa, långfristiga lån på 520 miljoner kronor för att

Läs ocksåKritik mot Mariehus sponsring av golfhål

betala hyreshus och andra tillgångar värda 646 miljoner kronor.

– Vi har ett nytt bestånd och en tung belastning på lånesidan, säger styrelseordföranden Sune G Jansson.

I en stor affär med HSB sålde Trobo sina äldsta fastigheter. Företaget byggde därefter nytt för till stor andel lånade pengar under perioden 2007-2011. Bland annat lånade man nästan 100 miljoner för ett bygge i Vagnhärad.

Läs ocksåNu hör SBB till Dalarnas största

– Då var räntorna förhållandevis höga. Dåvarande styrelsen valde att låsa dem på lång tid, säger Sune G Jansson.

Det här är också förklaringen till att Trosa 2016 hade Sveriges högsta hyror inom allmännyttan med 1 243 kronor per kvadratmeter, 74 kronor mer än genomsnittshyran inom allmännyttan i Stockholm. För en trea på 78 kvadratmeter motsvarar det 8 000 kronor i månaden.

Har då hyresgästerna i Trosa kommun anledning att oroa sig för vad som ska hända om räntenivån nu stiger? Både ja och nej.

Eftersom lånen är höga i förhållande till tillgångarna blir varje procentenhets höjning en tung belastning för hyresgästerna. Samtidigt ligger en stor del av lånen med bundna räntor ända till 2021 och 2022, vilket parerar effekten.

 

Läs också Kontroversiell motion lyftes bort på förbundsstämman Så mycket skulle ett nytt barnbobidrag kosta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.