Renoveringar en tvistefråga
Under Kulturkalaset har Hyresgästföreningen anordnat panelsamtal och politikerutfrågningar i Bältesspännarparken. På lördagen var ämnet de stora renoveringsbehoven i det svenska miljonprogrammet. Vem ska betala notan?
I panelen fanns representanter för såväl fastighetsägare som hyresgäster, och inte oväntat skilde sig perspektiven.
Ellen Blåberg från organisationen Pennygångens Framtid motsatte sig alla former av extra hyreshöjningar vid renoveringar.
– Det är inte synd om fastighetsägarna. Vi hyresgäster har redan betalat för underhåll i många år, sade hon.
”HYRAN TÄCKER INTE”
Anneli Snobl, vd för Göteborgs allmännyttiga bostadskoncern Framtiden, menade dock att den del av hyran som täcker underhåll inte var tillräcklig i det här fallet.
– Priserna för byggentreprenad har ökat kraftigt, och befintlig hyra täcker inte mer än kanske 50 procent av kostnaderna. Hyresgästerna måste betala för den standardhöjande delen.
Enligt Snobl försöker Framtidens olika bolag erbjuda hyresgästerna möjlighet att välja material och standardnivåer. Hon vände sig också mot beskrivningen att dyra renoveringar trycker bort låginkomsttagare.
– Vi fasar in hyreshöjningarna under ett antal år. Jag känner inte till att någon behövt lämna sitt hem på grund av renoveringar, sade hon.
IFRÅGASATT BESKRIVNING
Detta var ett påstående som ifrågasattes. Hyresgästföreningens representanter pekade till exempel på punkthusen i Backa Röd, där bara ett fåtal hyresgäster valt att flytta tillbaka efter Poseidons renoveringar.
Däremot var panelen enig om att dagens system, där äganderätter och villor subventioneras med miljardbelopp genom ROT-avdrag, är orättvist. Om hyresrätterna kunde få motsvarande stöd skulle renoveringarna inte vara ett lika stort problem.
INVENTERING OCH PRIORITERING
Kristina Mjörnell från Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, SP, påpekade att mycket skulle kunna bli billigare om fastighetsägarna hade bättre koll på sina hus. Då skulle de slippa många akututryckningar och lättare kunna planera långsiktigt.
– Dessutom bör man ta till vara det som finns och ”renovera lagom”. Koncentrera sig på sådant som påverkar inomhusmiljön och orsakar drag, kalla golv eller dålig luftkvalitet. Saker som isolering, ytskikt och ventilation. Däremor fyller till exempel skåp ingen teknisk funktion. Är inte de utslitna kan de lika gärna vara kvar.