HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Renoveringen chockhöjde hyrorna

Piteå Makarna Anna-Lena och Harm Venema trivs i sin nyrenoverade lägenhet i centrala Piteå. Men när hyresförhandlingen var klar och de nya hyresavierna kom fick de en smärre chock.​
Anna-Lena och Harm bor i en trerummare mitt i centrum. De säger unisont att de trivs förträffligt bra med lägenheten men problemet är hyreshöjningen.
För en tid sedan kallade hyresvärden paret till ett samtal där han berättade att fastigheten skulle byggas på med två våningar och att hisschaktet skulle passera genom deras kök, viket innebar att köket i deras lägenhet skulle flyttas.
– Han började med att fråga om vi ville bo kvar. Vi svarade att vi ville, bara inte hyran skulle höjas så mycket att vi inte skulle ha råd att bo kvar, säger Anna-Lena Venema.
 
Enligt makarna berättade hyresvärden att höjningen skulle bli mellan 80 och 100 kronor.
– Men han sa inte att det var en höjning per kvadratmeter. Vi trodde det var per månad, säger Anna-Lena som säger sig inte fått någon annan information varken från hyresvärden eller Hyresgästföreningen som förhandlade om höjningen.
– Jag tycker det är svagt att Hyresgästföreningen, som är vår representant, inte informerade oss om att hyra skulle höjas med 1 100 kronor per månad. Vi fick besked först när vi fick våra hyresavier, säger Anna-Lena.
 
Enligt makarna fick hyresgästerna inte vara med och påverka någonting runt bygget. Hyresvärden beslutade själv att alla lägenheter i huset skulle ha kakel i badrummet, vilket ger en merkostnad för hyresgästen.
– Jag kommer att se över om det är möjligt för hyresgästerna att klandra överenskommelsen och jag beklagar verkligen att det inte gått ut någon information gällande hyresförhandlingen från oss, säger Magnus Söderlind Hyresgästföreningens jurist. Ulf Wikstén, VD Rawi fastigheter i Piteå, säger att både skriftlig och muntlig information har gått ut till samtliga berörda hyresgäster.
– Jag har sedan inget mer att säga, vill ni veta mer får ni vända er till Fastighetsägarna i Norr som förhandlat hyrorna, säger Ulf Wikstén.
 
Monica Lundberg, VD Fastighetsägarna i Norr, anser att förhandlingen har gått rätt till och att en hyreshöjning på 1 100 kronor inte är orimlig, om det rör sig om en totalrenovering.
– Vi har ju faktiskt fördelat hyreshöjningen på flera månader, säger Monica Lundberg.
 

Läs också Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter" Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.