Annons

Retroaktiv höjning i Karlsborg

Karlsborg Karlsborgsbostäder och Hyresgästföreningen har till slut enats om hyrorna. För hyresgästerna innebär det en höjning med 1,5 procent från mars i år och en höjning med 0,75 nästa år.

De stod långt ifrån varandra den här gången, Hyresgästföreningen och Karlsborgsbostäder. Bolaget ville höja hyran med 3,61 procent, något som Hyresgästföreningen inte kunde acceptera med tanke på det låga ränteläget. Efter fyra träffar insåg parterna att de inte skulle kunna enas och de tog hjälp av Hyresmarknadskommittén, HMK. 

– Förhandlingen har dragit ut på tiden, det är beklagligt och det kan ibland bli på detta sätt när parterna inte når ända fram, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare, Carl-Johan Öjeke.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Budet som kom från HMK antogs. Hyreshöjningen blir 1,5 procent i år, retroaktivt från och med mars, och sedan 0,75 procent under 2016. Även om det var långt under vad bolaget begärde menar Thomas Niklasson hos Karlsborgsbostäder att de är nöjda. 

–Vi tycker att det känns jättebra. Man måste mötas någonstans och det har vi gjort nu. Nu vet vi vad vi har att förhålla oss till framöver och det blir en trygghet för hyresgästerna att veta hur hyran kommer se ut även under nästa år, säger han.

Annons

Dock menar han att visst underhåll kommer få skjutas på framtiden.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

– Vi har stora utmaningar vad det gäller underhåll framöver. Bland annat flera tak som måste fixas och hissar som måste bytas ut. Nu får vi sprida ut det som ska göras under längre tid, säger Thomas Niklasson.  

Men ni bygger nytt, är det inte det som kostar?

Annons

– Jo, om man ska vara ärlig. Visst kostar det också. Men det är ingen annan som vill bygga och då måste vi som kommunalt bolag vara kommunens verktyg för att förse invånarna med bostäder. 

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken
Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.