HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Revision skedde i blindo i Växjö

Kronoberg Hyresgästföreningen i Växjö måste göra om sitt årsmöte. Revisorerna godkände verksamhetsberättelsen - flera veckor innan den ens var klar.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästföreningens regionordförande i Sydost, Björn Johansson.

Växjöföreningen höll sitt årsmöte 22 mars. Samma dag var verksamhetsberättelsen klar.

Men enligt revisionsberättelsen var den granskad och godkänd av de förtroendevalda revisorerna redan 12 februari. Det vill säga drygt fem veckor innan den fanns.

Läs ocksåFagersta på gång med allmännytta

Det har fått den effekten att hela årsmötet måste göras om.

Hur kunde det bli så här?

– Det vet jag inte. Jag har inte forskat i det utan mera tänkt på hur vi ska lösa detta så att vi får till ett nytt årsmöte. Vi måste se till att det här går rätt till. Revisionen är extra viktig. Det är medlemmarnas kontroll över att allt går riktigt till, säger Björn Johansson, regionordförande för Hyresgästföreningen Sydost.

Läs ocksåNya satsningar i Klockaretorpet

Kommer revisorerna få fortsatt förtroende?

– Det blir en fråga för fullmäktige, om de blir valda eller inte. Sedan vet jag inte om det här bara handlar om revisorerna eller om bristande rutiner. Vi kanske behöver en checklista om vad man ska kolla. Men det kan så klart inte stå att verksamhetsberättelsen är granskad när det inte finns någon att granska, säger Björn Johansson.

De två revisorerna har även gjort revision på andra föreningar i regionen, hur ser du på det?

Läs ocksåHyresgästföreningen säger upp samlingslokaler

– Vi ska göra stickprov bakåt i tiden. Det är även ovanligt att det inte finns en verksamhetsberättelse förrän fem minuter innan mötet ska börja. Sedan är det en ganska ny styrelse och kanske har den inte fått det stöd den behöver, säger Björn Johansson.

Hyresgästföreningen i Växjö, där även Uppvidinge och Tingsryd ingår, har närmare 6 000 medlemmar. Kallelse till årsmötet går normalt ut genom den lokala föreningssidan i medlemstidningen Hem & Hyra. Kallelse till det extra årsmötet kommer att gå brevledes till medlemmarna.

– De måste ju få en förklaring till varför det blir årsmöte igen. Jag kan inte svara på vad det här exakt kommer att kosta. Det väsentliga är att det blir korrekt, säger Björn Johansson.

Datum och plats för det nya årsmötet är ännu inte spikat.

– Vi vill inte hasta fram något och det måste även finnas tid att nominera. Det kommer troligtvis att bli ungefär två veckor efter fullmäktige, säger Björn Johansson.

Fullmäktige, det vill säga regionens årsmöte, hålls 21 april.

Läs också Protestbrev till region Sydost Kfast i Eskilstuna säljer till norsk miljardär

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.