HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rikshems hyror på Kvarngärdet och i Gränby klara

Uppsala Rikshems hyror för södra Kvarngärdet och kvarteret Diset i Gränby är klara. Hyrorna blir lägre än vad Rikshem yrkat på. Dessutom införs en viss valfrihet när det gäller renovering.

Rikshems planer på att höja hyrorna med upp till 60 procent i samband med renoveringar på Kvarngärdet och Gränby skapade oro bland många hyresgäster. I slutet på mars besökte en grupp boende Rikshems kontor på Storgatan i Uppsala för att protestera mot planerna.

Nu är hyrorna färdigförhandlade med Hyresgästföreningen och det står klart att de inte blir fullt så höga som hyresgästerna befarade i början.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

På södra Kvarngärdet blir kvadratmeterhyran efter renovering 1 399 kronor, inte 1 507 kronor som Rikshem yrkade på inledningsvis. 

Månadshyran för en trea på 77 kvadrat blir därmed 8 977 kronor istället för 9 669 kronor. Den nya hyran kommer att höjas stegvis under en sexårsperiod. Första året får hyresgästerna dessutom en rabatt på 25 procent på den nya månadshyran.

I kvarteret Diset i Gränby blir månadshyran för en trea 8979 kronor i stället för 9427 kronor. Dessutom införs valfrihet till en viss del: 25 procent av hyresgästerna kommer att kunna välja nivå på renovering. Den lägre nivån innebär att man inte byter kök och att ytskikten i lägenheten bara byts vid behov. De hyresgäster som väljer den lägre nivån får en månadshyra på 8124 kronor. De hyresgäster som väljer den högre nivån får även de en 25-procentig hyresrabatt under det första året.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Rikshems planer på renoveringar för områdena är omfattande. Bland annat vill bolaget byta stammar, fönster, installera säkerhetsdörrar, ge alla rum nya ytskikt, installera postboxar, renovera entréer, balkonger, loftgångar och förbättra utemiljön. Renoveringen beräknas ta ett och ett halvt år och starta i höst.

Läs även

Hyresgäster lämnade protest till Rikshem

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Hyresgäster riskerar chockhöjda hyror

Läs också Virginia blir trakasserad av tonårsgäng – vägras lägenhetsbyte Vattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.