Annons

Rikshems hyror på Kvarngärdet och i Gränby klara

Uppsala Rikshems hyror för södra Kvarngärdet och kvarteret Diset i Gränby är klara. Hyrorna blir lägre än vad Rikshem yrkat på. Dessutom införs en viss valfrihet när det gäller renovering.

Rikshems planer på att höja hyrorna med upp till 60 procent i samband med renoveringar på Kvarngärdet och Gränby skapade oro bland många hyresgäster. I slutet på mars besökte en grupp boende Rikshems kontor på Storgatan i Uppsala för att protestera mot planerna.

Nu är hyrorna färdigförhandlade med Hyresgästföreningen och det står klart att de inte blir fullt så höga som hyresgästerna befarade i början.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På södra Kvarngärdet blir kvadratmeterhyran efter renovering 1 399 kronor, inte 1 507 kronor som Rikshem yrkade på inledningsvis. 

Månadshyran för en trea på 77 kvadrat blir därmed 8 977 kronor istället för 9 669 kronor. Den nya hyran kommer att höjas stegvis under en sexårsperiod. Första året får hyresgästerna dessutom en rabatt på 25 procent på den nya månadshyran.

Annons

I kvarteret Diset i Gränby blir månadshyran för en trea 8979 kronor i stället för 9427 kronor. Dessutom införs valfrihet till en viss del: 25 procent av hyresgästerna kommer att kunna välja nivå på renovering. Den lägre nivån innebär att man inte byter kök och att ytskikten i lägenheten bara byts vid behov. De hyresgäster som väljer den lägre nivån får en månadshyra på 8124 kronor. De hyresgäster som väljer den högre nivån får även de en 25-procentig hyresrabatt under det första året.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Rikshems planer på renoveringar för områdena är omfattande. Bland annat vill bolaget byta stammar, fönster, installera säkerhetsdörrar, ge alla rum nya ytskikt, installera postboxar, renovera entréer, balkonger, loftgångar och förbättra utemiljön. Renoveringen beräknas ta ett och ett halvt år och starta i höst.

Läs även

Annons

Hyresgäster lämnade protest till Rikshem

Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Hyresgäster riskerar chockhöjda hyror

Läs också Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.