HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Risk för rejäla hyreshöjningar i Kungälv och Ale

Ale Kungälvsbostäder och Alebyggen vill ha bland de högsta hyreshöjningarna i länet inför nästa år, över fem procent vardera. 5 000 hyresgäster berörs.

Hittills är det Tranemo Bostäder som står för Västra Götalands hittills högsta krav, nästan sju procent, i de hyresförhandlingar som rullat i gång runt om i länet.

Men nu presenterar Kungälvsbostäder länets näst högsta yrkande så här långt. Den kommunägda stiftelsen vill höja hyrorna med 5,42 procent från årsskiftet.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Nära en fjärdedel av kravet baseras på att kommunen inom kort väntas höja sin borgensavgift, det vill säga priset för att gå i borgen för Kungälvsbostäders lån. Bostadsstiftelsen räknar också med ökade kostnader överlag.

Om höjningen blir verklighet skulle det innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor blir 271 kronor dyrare i månaden. Totalt berörs 2 700 hyresgäster i Kungälv med omnejd.

Annons

Även Alebyggen önskar en rejäl hyreshöjning från och med nyår för sina 2 300 lägenheter, hela 5,1 procent.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

2010 sänkte det kommunala bostadsbolaget hyrorna med drygt en procent till följd av sänkta räntor. I fjol gick bolaget med förlust, och vill nu kompensera för ökade kostnader för drift och underhåll. För exempellägenheten ovan skulle det innebära fasta kostnader på ytterligare 255 kronor i månaden.

Hyresgästföreningen avvisar konsekvent kraven på hyreshöjningar både i Ale och Kungälv. Bland annat konstaterar man att Kungälvsbostäder har fullt uthyrt och en god ekonomi, och att såväl de som Alebyggen gynnas av låga räntor och begränsad inflation.

Förhandlingar inleds inom kort.

Annons
Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Läs mer om andra krav på hyreshöjningar i Västra Götaland här.

Några uppgörelser om 2013 års hyror är redan klara i länet. Läs mer här.

Läs också Beslut från Stockholm om höjda hyror i Kungälv Höjd hyra hos Alebyggen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.