Annons

Beslut från Stockholm om höjda hyror i Kungälv

Kungälv Kungälvsbostäder får höja sina hyror 2,25 procent. Det beslutar Hyresmarknadskommittén efter att förhandlingarna körde fast. Även boende hos flera privatvärdar i Kungälv får hyreshöjningar efter en färsk uppgörelse.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

De 2 700 hushållen som bor hos Kungälvsbostäder får hyrorna höjda med 2,25 procent. För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor motsvarar det 135 kronor mer i månaden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Som Hem & Hyra tidigare har berättat lämnade stiftelsen Kungälvsbostäder förhandlingsbordet i januari. Då hade stiftelsen och Hyresgästföreningen träffats åtta gånger, men stod fortfarande långt ifrån varandra.

Kungälvsbostäder hade från början yrkat att få höja hyrorna med 3,9 procent, ett krav som senare sänktes till 3,7 procent. Hyresgästföreningen tyckte att 1,0 procent var en rimlig nivå.

Nu har Hyresmarknadskommittén (se faktaruta) beslutat om en hyreshöjning på 2,25 procent.

Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Annons

– Vi tycker det är för högt. Kungälvsbostäder ville höja hyrorna från och med den 1 januari, och för att kompensera för utebliven höjning i januari och februari har HMK räknat upp nivån för resten av året. Men problemet är att hyresgästerna får leva med den här höjningen för all framtid, säger Carl-Johan Bergström.

Han anser tycker att HMK agerat lättvindigt.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Vi kommer att ta en diskussion om det här med våra representanter där. Som det är just nu så är det enbart hyresgästerna som får betala när förhandlingarna dra ut på tiden, säger Carl-Johan Bergström.

2,25 procent är på pappret en högre höjning än den Kungälvsbostäder gjorde i fjol och åren innan. Men eftersom den inte omfattar årets första två månader blir ökningen på årsbasis lägre än 2019, säger Camilla Solbacken, ekonomichef på Kungälvsbostäder. Enligt henne är 2,25 procent alldeles för lite.

– Det är betydligt mindre än vad vi behövde för att göra de prioriterade satsningar vi har när det gäller till exempel underhåll och upprustning av utemiljöer. Nu får vi gå tillbaka och se vad det är vi inte kan genomföra, säger Camilla Solbacken.

Annons

Samtidigt som beslutet från HMK kommunicerades ut idag, så fick även ett hundratal hyresgäster hos olika mindre privatvärdar brev om sina nya hyror. Det rör sig om fastighetsägare som företräds av RCB Fastighetsutveckling. Hyrorna höjs antingen 1,5 procent, 1,7 procent eller 1,8 procent beroende på vilket hus man bor i. De nya hyrorna gäller från och med den 1 april.

LÄS MER:

Yrkanden: Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2020

Färdiga uppgörelser: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Fakta: Hyresmarknadskommittén, HMK
  • Hyresmarknadskommittén är ett konfliktlösningsorgan för hyresförhandlingar som avser kommunala hyresvärdar runt om i landet.
  • Förkortas HMK.
  • Består av tre ledamöter från de kommunala bostadsbolagens branschorganisation Sveriges Allmännytta, och tre ledamöter från Hyresgästföreningens riksförbund.
  • Säte i Stockholm.
  • Beslutar om hyresnivåer när lokala parter inte kan enas.
Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt” Boende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.