Annons

Rotavdragen går till de rikaste

Uppsala De som tjänar mest utnyttjar rotavdraget mest, visar statistik från SCB. 2012 gick 44 procent av rotbidragen i Uppsala län till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.

Totalt delades 475 miljoner kronor ut i bidrag till renovering, om- och tillbyggnad av privatbostäder i Uppsala län under 2012. Av dem gick 44 procent till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.
Hyresgästföreningen är kritisk och har länge drivit frågan att även hyresrätter ska innefattas av rotavdraget.

– Det här är en ineffektiv och orättvis politik. Många bostadsbolag har inte möjlighet att göra nödvändiga renoveringar och andra tvingas höja hyrorna kraftigt. Även hyresrätter måste bli berättigade till rotavdrag, säger Jens Lundberg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

De senaste åren har renoveringar i Uppsalastadsdelarna Gränby och Kvarngärdet fått mycket uppmärksamhet på grund av kraftiga hyresökningar. Enligt Hyresgästföreningen skulle höjningarna kunnat bli lägre om rot-avdraget även gällde för renoveringar av hyresrätter.

Annons

Siffrorna om de rotavdrag som betalats ut kommer från Statistiska centralbyrån och presenteras på Hyresgästföreningens webbsida hurvibor.se.

Läs mer om rotavdragen i Uppsala län här

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.