HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rotavdragen går till de rikaste

Uppsala De som tjänar mest utnyttjar rotavdraget mest, visar statistik från SCB. 2012 gick 44 procent av rotbidragen i Uppsala län till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.

Totalt delades 475 miljoner kronor ut i bidrag till renovering, om- och tillbyggnad av privatbostäder i Uppsala län under 2012. Av dem gick 44 procent till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.
Hyresgästföreningen är kritisk och har länge drivit frågan att även hyresrätter ska innefattas av rotavdraget.

– Det här är en ineffektiv och orättvis politik. Många bostadsbolag har inte möjlighet att göra nödvändiga renoveringar och andra tvingas höja hyrorna kraftigt. Även hyresrätter måste bli berättigade till rotavdrag, säger Jens Lundberg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

De senaste åren har renoveringar i Uppsalastadsdelarna Gränby och Kvarngärdet fått mycket uppmärksamhet på grund av kraftiga hyresökningar. Enligt Hyresgästföreningen skulle höjningarna kunnat bli lägre om rot-avdraget även gällde för renoveringar av hyresrätter.

Siffrorna om de rotavdrag som betalats ut kommer från Statistiska centralbyrån och presenteras på Hyresgästföreningens webbsida hurvibor.se.

Läs mer om rotavdragen i Uppsala län här

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen
Läs också Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Småbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.