Annons

S stora i Skånes hyresområden

Skåne Dagen efter riksdagsvalet står det klart att S är största parti i många av Skånes stora hyresområden. Även SD har varit framgångsrikt.

– Det är en traditionell klyfta mellan de som bor i hyresrätt och de som bor i bostadsrätt i bostadspolitiken, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap.

Hem & Hyras kartläggning visar att Socialdemokraterna är stora i områden som domineras av hyresrätt. Att hyresgäster traditionellt röstar vänster och bostadsrättsinnehavare röstar åt höger är väl känt, enligt Jan Teorell.
– Det råder inget tvivel om att de skillnaderna finns, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förklaringen hittar man i klass och socioekonomisk position. Det finns dessutom starkare band mellan de som bor i hyresrätt och de stora kooperativa rörelserna. Sd har i årets val varit framgångsrika bland LO-kollektivet, och de som är anslutna till LO är också överrepresenterade i hyresrätten. Det andra största partiet i den gruppen har tidigare varit Moderaterna. Den platsen verkar Sverigedemokraterna nu ha tagit över vilket också märks i en del områden dominerade av hyresrätt.

– Sd blir i år näst största parti ibland LO-medlemmar och det går också att hitta förklaringar till det bland socioekonomiska faktorer, säger Jan Teorell.

I Malmöområdet Almgården som ägs av privata Åbergs fastigheter gör SD ett rekordval. Där fick SD drygt 35 procent av rösterna. Även i Åbergs fastigheter kring Kronprinsen får Sd många röster, nära 22 procent. I Herrgården, där en stor andel av de boende är utrikes födda, är siffrorna de omvända. SD får knappt några röster alls.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

– Det är inte så svårt att begripa varför. Men SD har i det här valet faktiskt gått fram även bland utrikes födda men då handlar det om invandrare som är födda i ett annat nordiskt land, säger Jan Teorell.

Annons

Samtidigt som SD får många röster i en del hyrestäta områden har Hyresgästföreningen i valrörelsen varit tydliga med vad man tycker om partiet. I den senaste annonskampanjen ”Tjoho” utelämnas till exempel Sverigedemokraterna. Hyresgästföreningens kommentar till att inte ha med SD i annonsen var:

– Vi vill lyfta fram partier som vill att alla ska ha rätt till ett boende till en rimlig kostnad, oavsett vart man kommer ifrån och hur länge man varit i Sverige. Vi upplever inte att Sverigedemokraterna delar Hyresgästföreningens värderingar i den frågan. Därför vill vi inte lyfta fram dem, säger Sofia Stenfeldt.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

Läs mer om det här:

Därför lämnas Sd utanför Tjoho-annons

Annons

De tre största partierna i områden dominerade av hyresrätt:

Malmö

Augustenborg N                    S 52,3 %, V 14,0 %, SD 10,8 %

Almgården                             S 42,2 %, SD 35,2 %, M 8,1 %
Gamla staden Caroli            M 25,1 %, S 21,2 %, MP 11,4 %
Kronprinsen                          M 24,8 %, S 23,2 %, SD 21,7 %
Herrgården                            S 78,7 %, V 11,6 %, M 4,1 %
Segevång V                           S 45,6 %, SD 21,1 %, M 10,6 %
Lund
Linero Vikingaparken          S 40,6 %, V 12,7 %, M 11,7 %
Offerkällan                            S 38 %, SD 12,1 %, V 11,2 %
Helsingborg
Drottninghög Ö                    S 69,2%, SD 10,7 %, M 7,2 %
Fredriksdal Ö                        S 47,9%, SD 20,7%, M 10,4%
Kristianstad
Gamlegården 1                     S 63,1%, SD 13,6 %, M 6,3 %
Österäng                               S 49,4%, SD 17,9%, M 10,5%
Landskrona
Karlslund                              S 56,3%, SD 13,3%, M 11,1%
Centrum                                S 50,3%, SD 16,9%, M 8,9%

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.