Annons

S stora i Skånes hyresområden

Skåne Dagen efter riksdagsvalet står det klart att S är största parti i många av Skånes stora hyresområden. Även SD har varit framgångsrikt.

– Det är en traditionell klyfta mellan de som bor i hyresrätt och de som bor i bostadsrätt i bostadspolitiken, säger Jan Teorell, professor i statsvetenskap.

Hem & Hyras kartläggning visar att Socialdemokraterna är stora i områden som domineras av hyresrätt. Att hyresgäster traditionellt röstar vänster och bostadsrättsinnehavare röstar åt höger är väl känt, enligt Jan Teorell.
– Det råder inget tvivel om att de skillnaderna finns, säger han.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förklaringen hittar man i klass och socioekonomisk position. Det finns dessutom starkare band mellan de som bor i hyresrätt och de stora kooperativa rörelserna. Sd har i årets val varit framgångsrika bland LO-kollektivet, och de som är anslutna till LO är också överrepresenterade i hyresrätten. Det andra största partiet i den gruppen har tidigare varit Moderaterna. Den platsen verkar Sverigedemokraterna nu ha tagit över vilket också märks i en del områden dominerade av hyresrätt.

– Sd blir i år näst största parti ibland LO-medlemmar och det går också att hitta förklaringar till det bland socioekonomiska faktorer, säger Jan Teorell.

I Malmöområdet Almgården som ägs av privata Åbergs fastigheter gör SD ett rekordval. Där fick SD drygt 35 procent av rösterna. Även i Åbergs fastigheter kring Kronprinsen får Sd många röster, nära 22 procent. I Herrgården, där en stor andel av de boende är utrikes födda, är siffrorna de omvända. SD får knappt några röster alls.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

– Det är inte så svårt att begripa varför. Men SD har i det här valet faktiskt gått fram även bland utrikes födda men då handlar det om invandrare som är födda i ett annat nordiskt land, säger Jan Teorell.

Annons

Samtidigt som SD får många röster i en del hyrestäta områden har Hyresgästföreningen i valrörelsen varit tydliga med vad man tycker om partiet. I den senaste annonskampanjen ”Tjoho” utelämnas till exempel Sverigedemokraterna. Hyresgästföreningens kommentar till att inte ha med SD i annonsen var:

– Vi vill lyfta fram partier som vill att alla ska ha rätt till ett boende till en rimlig kostnad, oavsett vart man kommer ifrån och hur länge man varit i Sverige. Vi upplever inte att Sverigedemokraterna delar Hyresgästföreningens värderingar i den frågan. Därför vill vi inte lyfta fram dem, säger Sofia Stenfeldt.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.

Läs mer om det här:

Därför lämnas Sd utanför Tjoho-annons

Annons

De tre största partierna i områden dominerade av hyresrätt:

Malmö

Augustenborg N                    S 52,3 %, V 14,0 %, SD 10,8 %

Almgården                             S 42,2 %, SD 35,2 %, M 8,1 %
Gamla staden Caroli            M 25,1 %, S 21,2 %, MP 11,4 %
Kronprinsen                          M 24,8 %, S 23,2 %, SD 21,7 %
Herrgården                            S 78,7 %, V 11,6 %, M 4,1 %
Segevång V                           S 45,6 %, SD 21,1 %, M 10,6 %
Lund
Linero Vikingaparken          S 40,6 %, V 12,7 %, M 11,7 %
Offerkällan                            S 38 %, SD 12,1 %, V 11,2 %
Helsingborg
Drottninghög Ö                    S 69,2%, SD 10,7 %, M 7,2 %
Fredriksdal Ö                        S 47,9%, SD 20,7%, M 10,4%
Kristianstad
Gamlegården 1                     S 63,1%, SD 13,6 %, M 6,3 %
Österäng                               S 49,4%, SD 17,9%, M 10,5%
Landskrona
Karlslund                              S 56,3%, SD 13,3%, M 11,1%
Centrum                                S 50,3%, SD 16,9%, M 8,9%

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Anmäls för att ha yxhotat värdens personal – kan bli av med lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.