HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så fick miljonprogrammet ansiktslyftning i Helsingborg

Helsingborg Renoveringen på Närlunda har tagit en herrans massa år men nu finns ett resultat. Helsingborgshem och hyresgästerna Laila Carlsson och Ingvar Blomdell guidar runt i området söder om stan.
Foto: Petra Martinsson
Ingvar Blomdell och Laila Carlsson har båda bott i området i över 20 år. De gillar sin balkong som nu blivit större. Men nu är det svårt att komma åt att putsa alla fönsterglas och det har hänt att det regnat in.

Först, så här gick det till. En sammanfattning med Helsingborgshems projektledare Anders Eriksson:

Läs ocksåVärden rev ut Tinna och Håkans specialbyggda kök – chockhöjde hyran

På Närlunda, och i sann miljonprogramsanda, har alla lägenheter balkonger som ser rättvist lika stora ut. Härifrån femte våningen har Laila Carlsson och Ingvar Blomdell fått en ny utsikt.
– Vitare, innan var det betong à la öststatsmodell, konstaterar Ingvar ­Blomdell och tittar ut på grannhusen.
Redan i slutet av 2014 kunde de följa hur arbetsbaracker sattes upp på parkeringen nedan. Först nu, i slutet av 2018 är de borta och hyresgästerna i de fyra nio­våningshusen på Närlunda kan pusta ut.

Laila Carlsson gillar de nya entréerna bättre än de gamla.

Under stamrenoveringen har lägen­heterna fått nya badrum, fönster och breddade balkonger.
Vi går ut i trapphuset och en sensor aktiverar ett klart och vitt lampsken. Sedan vidare in i hissen som har blivit något mindre men fått en liten stol att fälla ner. Samma klara sken aktiveras i källarförrådet. Här har paret blivit av med en liten matkällare men det är ­inget de sörjer.
– Nu är jag inte längre rädd för att gå ner här, säger Laila Carlsson och Ingvar Blomdell fortsätter:
– Det var mörkt och otäckt och man fick ha med sig en tändsticka att peta in vid lysknappen så att ljuset inte plötsligt slocknade.

Laila Carlsson och hennes sambo tycker inte längre det är obehagligt att gå ner i källaren. Det klara ljuset betyder mycket.

Vi åker upp med hissen till den ombyggda entréplanen, som Lailas dotter liknat vid en hotellfoajé. Här finns nya postboxar och vid ytterdörrarna har ­betongblock luckrats upp och gatu­numret växt i storlek och tydlighet. På utsidan kan de titta in i väl upplysta ­lokaler. I entréplanet bokas tvättider elektroniskt på en skärm på väggen. Med ett nytt passagesystem slipper Ingvar Blomdell numera också släpa upp sin rullator till lägenheten i rädsla för att den annars blir stulen.

Bara de som har anmält att de har barnvagn eller rullatorer har tillgång till förrådet. Detsamma gäller för ­cyklar och elmopeder.

Bara de som hyr en cykelplats har tillgång hit.

Gångstråk, garage och parkeringar har också fått förstärkt ­belysning.
– Det lyser upp som mitt på dagen, säger Ingvar Blomdell. Det krävdes översyner och förstudier innan Helsingborgshem kunde sätta i gång med arbetet. De fyra husen med nio våningar fick extra omtanke.

Anders Eriksson, projektledare Helsingborgshem.

– De är så stora och påverkar hela området. Vi bedömde att de krävde en stor insats. Vi har jobbat mycket med intrycket av husen, att de ska upp­levas lättare. Vi ville också få in rörelse i bottenvåningarna. Det syresätter hela området, säger projektledare Anders Eriksson.

Förutom ny fasadfärg har Helsingborgsteglet i botten och smala avlånga fönster fått ge vika för fönsterväggar. Loftgångarnas och balkongernas ­räcken i betong har bytts ut mot genomskinligt rutnät av stål respektive glasfronter. I december 2018 är höghusen så gott som klara men arbetet fortsätter runtomkring.

Laila Carlsson och Ingvar Blomdell kan konstatera att upp­fräschningen inte var gratis.

Läs ocksåVälkommen på nostalgitripp – här är lägenheten där allt är 1970-tal

2014 var hyran knappt 7 000 och nu 8 800 ­kronor och ska fortsätta öka i två år. Enligt ­Helsingborgshem höjs hyrorna i snitt med 30 procent vilket fasas in ­under fem år.

Fakta: Närlunda - söder om Helsingborg
Foto: Helsingborgshem
  1. Hyreshusen på Närlunda bygges 1970-1972 av Helsingborgshem under miljonprogrammet. Här finns idag 630 bostäder.
  2. Vanligast under miljonprogrammet var att bygga trevåningshus men flervåningshus i betong har ­kommit att representera bygg­stilen.
  3. Området har upplevts isolerat och segregerat, både inom de egna kvarteren och från stan. 2011/2012 startades bygget av ”Höjdpunkten” på Närlunda, norra Skånes högsta bostadshus. I samband med det togs ett helhetsgrepp i området.
  4. Inga större renoveringar har gjorts sedan husen byggdes. De har haft stora problem med vattenskador.
Läs också Glömde pasta på spisen - får betala 200 000 kronor Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden Peter har varit utan post i en månad – värden vägrar flytta brevlådor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.