Annons

Så kom Klas ut som Tomten: ”Det blev presskonferens på Ikea”

Helsingborg På nyårsdagen för tio år sedan stod Klas Pålsson framför spegeln. Av någon okänd anledning beslutade han sig för att sluta raka sig. Några månader senare var förvandlingen ett faktum. Han såg ut som tomten.
Foto: Gry Ellebjerg

De första som vittnade om hans förvandling var hans närmsta vänner. ”Du ser ju precis ut som tomten” fick han höra om och om igen. När han åt lunch på Ikea i Helsingborg kom barn fram till honom och frågade vad tomten gjorde på Ikea. Det blev närmast som en presskonferens.
”Var bor du?”
”Vem gör alla paket?”
”Var är dina renar?”
”Ja, de är på en stor gård och vilar upp sig tills det är dags för mig att åka hem,” hörde han sig själv säga.

Skägget som tidigare varit brunt hade fått en silvrig nyans. Håret var vitt och hade växt ner till axlarna. När han köpte ett par runda glasögon kunde han mycket riktigt se likheterna. Han såg verkligen ut som jultomten. Han började få frågor om han kan komma och vara tomte. En väninna som var sömmerska gjorde en figursydd tomtedräkt och en damfrisörska tog sig an håret och skägget.

Sedan Klas Pålsson kom ut som tomte har det gått tio år. I år vet han inte hur det blir. Många julmarknader är inställda. Corona är ett problem men enligt Klas Pålsson kan tomten till skillnad från honom själv inte bli sjuk.

”Tomten gör folk friska. Han får inte sjukdomar. Då blir ju barnen besvikna. Julen kan du aldrig slopa. Vi kan slopa påsken och pingst men inte julen. Det är vår viktigaste högtid. Trots pandemin kommer jag aldrig att ta på mig en tomtemask. Däremot skulle jag kunna ta på mig ett tomtemunskydd.”

Han tar inte betalt annat än bensinpengar och inträde om det är en marknad han ska uppträda på. Till de olika föreställningarna kör han bil och för att slippa parkeringsavgift har han en skylt i förarfönstret: ”Bilen tillhör jultomten. Fri parkering. Tack!” Än så länge har han inte fått böter. Han arbetar i Helsingborgstrakten. Längre än så åker han inte.

Klas Pålsson är 71 år, och bor i en etta på 44 kvadrat i Ekeby som ligger en halvtimme med bil utanför Helsingborg. Det är en gammal bruksort med cirka 3000 invånare. Utöver matbutiken och möbelaffären, som också huserar ortens enda restaurang, består byn idag mest av bostadshus.

Ryggbesvär och diabetes har satt stopp för Klas Pålssons stora intresse som är jakt. Han är aktiv i den lokala Hyresgästföreningen men den mesta tiden spenderar han hemma på soffan och ser på tv. Det är också hemma framför spegeln som förvandlingen sker från privatpersonen Klas till tomten.

”Jag har inte förändrat mitt liv. Enda skillnaden är att i december går jag upp som jultomten. Då är jag inte Klas Pålsson längre. Det är som om jag är med i en Hollywoodfilm. Jag vet precis hur tomten tänker och vilka repliker han har.”

Var Klas Pålsson än går är det främst barnen som stannar honom och börjar prata. Han får frågor om tomtens liv och idag har han blivit ett proffs på att hantera kniviga frågor.

”Om jag får frågan `Hur kommer det sig att jag inte fick det jag önskade mig förra året?´, kan jag svara att det måste vara nissarna som gjort ett misstag. Jag ska se till att det blir ordnat till i år. Sen jag blev tomte har jag aldrig ljugit så mycket i hela mitt liv.”

Men själva lögnerna har försatt honom i svåra situationer som när han träffar barn som ser igenom illusionen och blir besvikna.

”När det händer visar jag inte en min för tomten ska behandla alla lika. Men jag har blivit spottad på. Det var en kille som spottade på mig. Sen kom killen och hans föräldrar och bad om ursäkt. Den killen spottade på mig för han ville visa att jag inte var en riktig tomte.”

Själv firar han jul hos någon av sina döttrar men julen betyder inte så mycket för honom privat.

”Nej, jag är ju inget barn längre så den magin har försvunnit för mig. Men jag delar ut julklappar och det tycker mina barnbarn om.”

När Klas var liten var det hans bröder som turades om att vara tomte. Då älskade han att få paket även om de bara innehöll ett par strumpor eller en kniv. Han växte upp på en gård och började arbeta så fort han i princip kunde gå. Han har inga minnen av att han lekte som barn. Dels bodde de långt ifrån andra barn och alla i familjen behövde hjälpa till för att få livet att gå ihop. Kanske är det därför han tar igen det nu. Rollen som tomte ger honom möjlighet att leka. Klas Pålsson är bokad livet ut men hur länge han ska hålla på vet han inte.

”När barnen inte tycker det är kul längre rakar jag av mig skägget och blir en vanlig människa.”

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.