Annons

Så mycket kostar korridorerna

Härnösand Nästan 2 000 kronor per kvadratmeter och år. Så mycket skiljer sig rumshyrorna Jämtland och Västernorrlands studentkorridorer.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Marie Wijkamp, 23, flyttade från Amersfoort i Holland till ett korridorboende på Norrmalmsgatan i Sundsvall. Hon är nöjd med boendet men ser samtidigt fram emot att flytta till en egen lägenhet.

Den billigaste studentettan i södra Norrland finns i Härnösand. Där kan man bo på 17,5 kvadratmeter, med kokvrå, för 2 100 kronor i månaden. Men är man beredd att dela boendet med andra studenter kan man komma billigare undan, särskilt med tanke på att korridorsboendena är möblerade. Men vad man får för pengarna skiljer sig kraftigt mellan dem.
 
Marije Wijkamp, 23, bor i den dyraste studentkorridoren på listan, på Norrmalmsgatan i Sundsvall. Men då ingår också mycket i hennes hyra.

– Det är bra här. Rummen är ganska små, men möblerade. Vi får städning två till tre gånger i veckan och slipper köpa saker som toalettpapper och diskmedel – det ingår i hyran, säger hon.

Marije Wijkamp flyttade hit för att läsa en termin medie- och kommunikationsvetenskap på Mittuniversitet. Hon trivs bra med sina korridorskompisar men tror inte att hon skulle vilja bo så någon längre period.

– Att bo i korridor passar inte alla. Det finns lite utrymme för att dra sig undan och bara vara själv. Du måste alltid, alltid umgås, det kan vara tröttande i längden, säger Marije.

I Norr- och Västerbotten är studentkorridorerna betydligt billigare än i Jämtland och Västernorrland. Billigast kvadratmeterhyra får man på Staregatan i Skellefteå: 2 252 kronor i månaden för 21,5 kvadratmeter.

Kommun, värd Adress Hyra/kvm/år Hyra/mån Storlek kvm Övrigt
Östersund, Akelius Rådhusgatan 884 2300 26 10 månaders hyra. Enklare husgeråd ingår i hyran.
Härnösand,
Härnösandshus
Hospitalsgatan 1482 2895 20,5 Halv hyra juni-augusti.
Sundsvall, Inkel tape Storgatan 1725 2990 20,5 Ingenting ingår utöver möbler, kabel-tv, el och vatten.
Östersund, Akelius Artillerigatan 1897 2277 12 10 månaders hyra. Enklare husgeråd ingår i hyran.
Sundsvall, Sjöfast Dalgatan 2180 1999 11 Bredband ingår i hyran.
Sundsvall, Diös Norrmalmsgatan 2509 2300 11 Bredband, enklare husgeråd, vissa förbrukningsvaror och städning två gånger i veckan ingår i hyran.
Fakta: Tabellen

Möbler, kabel-tv, el och vatten ingår i alla korridorboenden. De har alla delade kök, duschar, toaletter och tvättutrymmen.

Sammanställningen bygger på den vanligaste typen av rum (ej genomsnittlig yta) i varje korridor. Rum i andra storlekar finns.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.