Annons

Så ska Södra Gårda räddas – med fortsatt låga hyror

Göteborg Fastighetsbolaget Botrygg vinner tävlingen om att få renovera de tidigare rivningshotade kvarteren i södra Gårda. Planen är att rusta upp, men samtidigt behålla de låga hyrorna.

I vintras utlyste fastighetskontoret en tävling om vem som skulle få markanvisningen. För att vinna skulle man presentera en plan att varsamt rusta upp och bullersanera de slitna landshövdingehusen, som varit rivningshotade sedan slutet av 1970-talet.

Nu står det klart att tävlingen vunnits av Botrygg, ett fastighetsbolag som tidigare mest är känt i Göteborg för sina planer på att bygga billiga hyresrätter i Frihamnen. Där  ska man med hjälp av omvända presumtionshyror låsa de låga hyresnivåerna under ett antal år. Ett hittills oprövat system som Botrygg även vill använda i Gårda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– De renoverade bostäderna skall hyras ut till låg kostnad och vi önskar skriva avtal med Hyresgästföreningen om presumtionshyror för att garantera låga nivåer i minimum 15 år, säger Botryggs vd Joachim Arcari.

Botrygg har också kontaktat Gårda Boendeförening för en dialog. Efter det första mötet är boendeföreningens ordförande Sofia Park positiv.

– Vi känner oss trygga med Botryggs ambition, de verkar ha goda intentioner. Men det kommer att bli en lång process. Till att börja med måste man ändra detaljplanen, så att det här blir ett bostadsområde istället för ett trafikområde, säger Sofia Park.

Annons
Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

Samtidigt anser hon att det är det ett stort steg att ens ha kommit till ruta ett.

– Vi är väldigt glada att kommunen ändrat riktning så radikalt de senaste åren, från att riva allting och bygga parkeringshus, till att bevara lite grann och sedan till att bevara allt. Det är glädjande att det har börjat rulla nu och att det är fler än vi som ser värdet i en blandad innerstad, säger Sofia Park.

Hennes önskescenario är att alla nuvarande hyresgäster ska kunna bo kvar även efter en renovering.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

– Här bor många studerande, äldre, kulturarbetare och andra människor med låga inkomster. En viss hyreshöjning är förstås nödvändig eftersom de nuvarande hyrorna bygger på att det inte görs något underhåll, men vi vill att man bara gör det nödvändiga, så att höjningen blir låg, säger Sofia Park.

Annons

Botryggs föreslagna metod med omvända presumtionshyror är experimentell. Men Sofia Park tycker att Gårda är ett perfekt ställe för att pröva nya lösningar.

– Här finns förutsättningar som inte finns på många andra platser. Vår stadsdel har legat som i en kuvös i många år, ingenting har hänt här. Nu känns det positivt om Gårda kan bli en plats för alternativa former att hålla hyrorna nere.

LÄS MER:
Botryggs vd: ”Att tjäna pengar är inte primärt för oss”

Fakta: Södra Gårda

Landshövdingehusen i södra Gårda är den sista resten av de arbetarbostäder som tidigare dominerade hela stadsdelen.

Göteborgs Stad köpte in två av kvarteren, Cedern och Eken, i slutet av 1970-talet för att genomföra planerna på utbyggnad av E6 till motorväg. De delar av kvarteren som finns kvar idag behövde aldrig tas i anspråk för utbyggnaden.

Motorvägen har dock gjort att husen, som innehåller 109 lägenheter och fem lokaler, är kraftigt utsatta för buller och luftföroreningar.

Rivningshotet har därför fortsatt att hänga över fastigheterna. Dels för att de ligger så nära motorvägen, men också för att kommunpolitiker och tjänstemän ansett att det behövs fler parkeringsplatser till Svenska mässan och det så kallade Evenemangsstråket. Länge var planen att riva kvarteren för att bygga parkeringshus.

På grund av planerna har det yttre underhållet under många år varit minimalt. Inuti är husen däremot relativt välbevarade.

De boende har länge protesterat mot rivningsplanerna och velat bevara sina kvarter. Ett krav som nu till sist fått gehör.

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.