Annons

Sägs upp efter olovlig uthyrning

Göteborg Trots att tillståndet löpt ut fortsatte hyresgästen att hyra ut sin lägenhet i centrala Göteborg i andra hand. Nu får värden rätt att säga upp kontraktet.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Familjen har stört grannarna, men Hyresnämnden anser att det inte är rimligt att vräka en fembarnsfamilj.

Mannen har bott i en fyrarummare i centrala Göteborg i 30 år. I slutet av 2014 fick han tillåtelse av värden att hyra ut lägenheten i andra hand under två år.

Enligt värden bodde andrahandshyresgästen kvar i ytterligare ett år efter att tillståndet löpt ut.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det stod klart efter en utredning av boendeförhållandena under hösten 2017 som visade att mannen bodde i en grannkommun, i en fastighet dit han hade en särskild postadress. Folkbokföringsadressen var fortfarande lägenheten i Göteborg.

Hyresvärden ansåg inte att mannen hade behov av lägenheten och ville hyra ut den till någon i bostadskön. Värden vände sig till hyresnämnden.

Annons

Där protesterade mannen. Han hävdar att fastigheten i grannkommunen är en sommarbostad medan lägenheten i Göteborg är ett permanent boende. Den påstådda andrahandshyresgästen var i själva verket hans sambo under en period.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Hyresgästen kunde först inte ge något klart svar om hur många nätter han sovit i lägenheten under 2017, då den ska ha hyrts ut utan tillstånd. Slutligen sa han att det rörde sig om mindre än tio nätter.

Hyresnämnden går på värdens linje. Mannen har använt lägenheten i starkt begränsad omfattning och trots folkbokföringsuppgifterna är det sannolikt att han hyrt ut i andra hand utan tillstånd i ett år – normalt räcker sex månaders olovlig uthyrning för att säga upp kontraktet.

Annons

Nämnden slår också fast att mannen inte behov av lägenheten i Göteborg eftersom han har bostad på annat håll.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.
Läs också Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.