HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sålde knark hemma – får bo kvar

Kungälv Lägenheten i Kungälv var ett centrum för knarkhandel. Hyresgästen dömdes till fängelse men protesterade när hyresvärden sa upp kontraktet. Nu ger hyresnämnden honom rätt.
Person låser upp ett handfängsel på en annan person
Foto: Pixabay

Grannarna märkte av spring i trapphuset och att det var många som gjorde korta besök i mannens lägenhet. När polisen i höstas gjorde ett tillslag hittade de både cannabis, ecstacytabletter och morfinliknande mediciner i lägenheten. I ett cykelförråd hittades ännu fler ecstacytabletter.

Mannen åtalades och dömdes till ett flerårigt fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott. Tingsrätten slog fast att mannen hade förvarat narkotika i lägenheten, vilket han också erkände. Mannen förnekade dock att han känt till ecstacytabletterna i cykelförrådet.

Läs ocksåMamma smugglade knark över Öresundsbron – kan bli hemlös med sina barn

Mängden narkotika var så pass stor att tingsrätten ansåg att han inte kan ha haft den enbart till sig själv. Därför slog rätten fast att mannen sålt narkotikan vidare.

Efter att domen fallit ville hyresvärden säga upp mannen. Utöver narkotikahandeln anser bolaget att mannen låtit andra personer bo i lägenheten när han själv inte bott där, och att han därför inte behöver den. Polisen har i ett mejl tipsat värden om att någon annan ska ha flyttat in i mannens lägenhet.

Annons

Värden menar också att händelserna gjort huset otryggt för grannarna, och att den otryggheten skulle bestå så länge mannen står kvar som hyresgäst.

Läs ocksåHyresvärden får nej igen – utpekade gängbröder kan bo kvar i lägenhetenTermosbomb utanför MKB:s lägenhet i Limhamns sjöstad

Mannen förklarar sig med att han lånat ut nycklar till släktingar, för att de ska kunna vattna blommor och hämta post. Han säger att han inte har någon annan bostad och därför har behov av lägenheten. En släkting ska i perioder ha bott i lägenheten, men inte permanent.

Hyresnämnden går på mannens linje, och menar att han inte får sägas upp. För uppsägning krävs att narkotikahandeln inte hade kunnat äga rum utan lägenheten. Handeln i bostaden måste alltså vara så omfattande att inte är möjligt att samtidigt leva där.

Hyresnämnden anser dock att mannen bott i lägenheten under den aktuella perioden, och att brottet därför inte varit så allvarligt att det är skäl nog till uppsägning.

Annons
Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Hyresnämnden har också bedömt om mannen kan anses ha behov av lägenheten trots att han sitter i fängelse. Men eftersom han från och med nästa år ska avtjäna sitt straff med elektronisk fotboja utanför fängelset anser hyresnämnden att han har rätt till lägenheten.

Den anstalt som mannen avtjänar sitt straff på har i en skrivelse till hyresnämnden betonat att det är viktigt för mannen att ha en fast bostad när han kommer ut från fängelset.

Läs också Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.